Annons

Våldets pris: Efter dödsskjutning vågar Sara inte gå ut

Kristianstad I december förra året mördades en ung man på öppen gata nära Saras bostad. Nu vågar hon inte gå ut när det blivit mörkt.
Foto: Gry Ellebjerg
Sara berättar om några mammor som följer sina 10-åriga söner till och från fritidsgården av rädsla att de ska komma i kontakt med gängen i området. Sara heter egentligen något annat. Hon vågar inte gå ut med sitt rätta namn.

Ett finstilt regn rör sig sakta från den gråa vårhimmeln och landar tyst på asfalten. Sara står ensam på en folktom innergård i miljonprogramsområdet Gamlegården i Kristianstad.

När området byggdes i mitten av 60-talet andades det optimism och lägenheterna fylldes av industriarbetare som tidigare hade bott ute på landsbygden. Idag är det ett mångkulturellt område med hyresgäster från hela världen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Just den här dagen ser allt ut som vanligt men för Saras del är inget sig längre likt. Enligt henne började förändringen i höstas när ett killgäng började hänga vid Netto i Gamlegårdens Centrum.

– De är högljudda och har stora svarta hundar. Det är kanske 15 stycken i åldrarna 12 år till 25 år. Jag vet inte vad de gör där. Där finns en bankomat men jag vågar inte gå dit för att ta ut pengar längre. Det är väldigt obehagligt.

Annons

Läs ocksåVärdarnas kamp mot droger och inbrott kostar miljoner

Situationen förvärrades den 19:e december förra året när en ung man blev skjuten på Bataljonsvägen inte så långt ifrån Saras bostad. Hon kände honom inte personligen men vet vem hans familj är.

– Efter mordet går jag inte ut efter att det blivit mörkt. Jag är rädd för att vara på fel plats vid fel tidpunkt och jag är rädd för killarna vid Netto. Jag gör allt jag kan för att min son inte ska bli en av dem.

Annons

Vad är orsaken till problemen tror du?
– Att föräldrarna inte håller koll på sina söner. Det är viktigt att föräldrar pratar med sina barn och sätter upp regler. Varför ska de vara ute efter 22? Sen måste vi få ett slut på tystnadskulturen. Om någon ser ett brott måste de ringa polisen. Tidigare fanns det nattvandrare här men de har lagt ned sin verksamhet. Det blev för riskabelt.

Läs ocksåSå säkras tryggheten när oron sprider sig i bostadsområdet

Läs även Hem & Hyras granskning om de kommunala bostadsbolagens kostnaderna för säkerhet och bevakning.

Läs också Hyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt” Sexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.