Annons

Bluffbolag måste betala tillbaka 30 000 i hyra

Nyheter Blufföretaget Figure Four förlorade mot sin hyresgäst och tvingas nu betala tillbaka ockerhyra på nästan 30 000 kronor. Men verksamheten fortsätter i ett nytt bolag med samma organisationsnummer i nytt namn - Casum. 
Foto: Roger Rosenlund
Han Lin Yap hyrde en etta på sju kvadratmeter för 7000 kronor i månaden. Nu har Hyresnämnden beslutat att han ska få tillbaks närmare 30 000 kronor.

Figure Four och dess associerade firmatecknare har varit välkända i diverse tvister i både tingsrätten och hyresnämnden i Stockholm de senaste åren. Hem & Hyra har talat med flera som drabbats och ofta har det handlat om att Figure Four hyr en lägenhet i andra hand – dyrt – och hyr sedan själva ut via air bnb – ännu dyrare.

När förstahandshyresgästen upptäckt vad som pågår vill den häva kontraktet men tvingas då in i en förlikningsprocedur där de själva tvingas betala pengar för att få tillabaka sin lägenhet. I det här aktuella fallet använde sig Figure Four av en annan taktik för att kunna plocka ut ockerhyror. Företaget hyrde kontorslokaler av den stora hyresvärden Balder på central adress i Stockholm. Närmare bestämt gårdsgranne med Kuwaits ambassad.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Därefter monterade de upp mellanväggar i lokalen och hyrde ut små bås till extrema hyror. Han Lin Yap var en av flera ungdomar i den uppstyckade lokalen som kom till Stockholm för att arbeta. Han betalade 7000 kronor i månaden för sitt lilla rum på sju kvadratmeter. Toalett och köksvrå delade han med de tre andra. En annan kvinna som vill vara anonym berättar hur det gick till när allt avslöjades.

– Jag kom för att jobba. Det var samma utgångspunkt för alla som bodde där. Jag var i den situationen att jag behövde någonstans att bo, säger hon och berättar vidare om att fastighetsägaren Balder kom på besök någonstans i början av 2017 för att meddela att de tvingas flytta med tre månaders varsel.

Annons

Han Lin Yap är dock den enda som drivit ett ärende om återbetalning i hyresnämnden. Det har varit en lång och krokig väg sedan ansökningen som skickades in i februari förra året. Figure Four har fått ärendet uppskjutet och först för två veckor sedan kunde en förhandling hållas. Där hävdade företagets talesman Thomas Olsson att hyran var i helt i sin ordning, faktiskt till självkostnadspris; trots att de inte ens hade tillstånd att hyra ut rummen som lägenheter.

Läs ocksåTidigare äldrebostäder hyrs ut dyrt till desperata – ”bättre att bo på gatan”Cervins väg Spånga

Det tyckte dock inte hyresnämnden som gick helt på Han Lin Yaps och dennes ombud Oumie Wincklers linje – även hyran på en olagligt uthyrd lokal ska prövas enligt skälighetsprinciper och då ska Han Lin Yap få tillbaka 27 133 kronor för det halvår han bodde där. Det är dock pengar som sannolikt inte kommer betalas ut per automatik eftersom Thomas Olsson nu uppger att företaget inte längre finns och inte har några pengar.

– Det känns bra att vi vann men det kommer ju inte att vara slut här. Att Figure Four inte längre fanns, det var lite oväntat, säger Han Lin Yap.
Oumie Winckler har dock goda förhoppningar om att det ska bli utbetalning. Även om det kommer att ta tid.

Annons

– Vi får driva det genom kronofogden och tingsrätten. Det finns ett bolag på samma organisationsnummer, Casum, säger Oumie Winckler.

Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Läs också Nu åtalas första västsvensken: Ägde villa för miljoner – hyrde ut sin hyresrätt svart till ockerhyra Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Så måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.