Annons

Bostadsportal ska hjälpa hemlösa

Jönköping ​Jönköpings kommun satsar på en bostadsportal för lägenheter avsedda för socialtjänstens målgrupper. Tekniska kontoret anställer en bostadskoordinator och socialtjänsten en bostadssamordnare.

​I bostadsbristens Jönköping är det svårt att få tag på en lägenhet. Och tuffast är det för socialtjänsten att hitta boende för sina målgrupper, bland annat inom individ och familjeomsorgen.

Situationen är så kärv att människor måste bo på exempelvis vandrarhem, vilket kostar socialtjänsten omkring 200 000 kronor i månaden.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
– Det är svårt. Det byggs nästan inga nya lägenheter och vi har ett högt inflyttningsnetto i Jönköping. Det blir ingenting kvar för våra målgrupper. Under januari hade vi 20-25 personer som tidvis bodde på vandrarhem eller härbärgen. Det här är även en kvalitetsfråga. Det är inte lätt att erbjuda vård och boendestöd, eller att ta till sig det, när man bor på vandrarhem, berättar Christina Caiberth, utredare hos socialtjänsten.
 
För att underlätta sökandet efter lägenhet ska kommunens tekniska kontor anställa en bostadskoordinator och skapa en bostadsportal för socialtjänstens målgrupper.
 
Portalen ska drivas i samarbete med lokala hyresvärdar, såväl privata som kommunala. Koordinatorn ska skapa kontakter med hyresvärdarna och vara spindeln i nätet mellan hyresvärdarna och socialtjänsten.
 
Det handlar även om att informera hyresvärdar om vad det innebär att hyra ut lägenheter via socialtjänsten, att få bort den rädsla som finns.
 
Hos socialtjänsten anställs en bostadssamordnare, som bland annat samordnar vilka insatser som behövs för att klara boendet, prioriterar behoven och samarbetar med koordinatorn för att hjälpa till med bostad.
Kommunen har även avsatt fem miljoner kronor för inköp av bostadsrätter för att täcka behovet.
Till sommaren räknar kommunen med att bostadsportalen är i gång.

Annons
Läs också Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Hyresettan blev hemlöse Daniels räddning ur missbruket: ”Jag har verkligen haft tur” Nya härbärget - ett steg närmare ett lite mer ordnat liv Hemlös riskerade fängelse – missade att "adressändra" Svalt intresse för statliga pengar – men Uppsala ger Bostad först en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.