Annons

Bostadsvd: Många lever i ett rättslöst elände

Dalarna Ett rättslöst elände. Så beskriver Tunabyggens vd Jörgen Olsson läget för många människor i bostadsbristens Borlänge. Därför har bostadsbolaget startat ett samarbete för att försöka komma till rätta med den ökande otillåtna andrahandsuthyrningen.
Foto: Lena Mattsson
Den otillåtna andrahandsuthyrningen ökar i Borlänge. En samarbetsgrupp har bildats som ska hjälpa dem som riskerar att mista sin bostad.

Människor som riskerar att bli ekonomiskt utnyttjade. 20 personer skrivna i samma tvårummare. Handel med adresser och otillåten andrahandsuthyrning. Det är några konsekvenser av bostadsbristen i Borlänge.

– Det är ett rättslöst elände, särskilt när det är barn inblandade och vi måste reagera. Därför har gruppen bildats, vi måste underlätta för de här människorna, inte förvärra deras elände, säger Jörgen Olsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den grupp som bildats sedan Tunabyggen sett att den otillåtna andrahandsuthyrningen har ökat, består bland annat av representanter för bostadsbolaget, socialtjänsten, arbetsförmedlingen, polisen och mottagningsenheten för nyanlända.

– Vi har sett att många hamnar i en sits där de är rättslösa och riskerar att bli utnyttjade. Bostadsbristen ställer till det och problemet är de som profiterar på de bostadslösa, säger Jörgen Olsson.

Annons

Det gruppen gör förutom att informera om att det inte är tillåtet att hyra ut sin lägenhet utan värdens tillstånd och att den som hyr illegalt riskerar att hamna på bar backe, är bland annat att se till att de som trots allt tvingas flytta tas om hand på något sätt.

Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

De senaste åren har tiotalet hyresgäster ertappats med att hyra ut illegalt och efter samtal valt att själva säga upp sina hyreskontrakt. I dag jobbar gruppen med ytterligare tio fall av illegal uthyrning.

Tunabyggen söker också samarbete med Skattemyndigheten. Via att kontrollera folkbokföringsregistren känner man till att upp till 20 personer varit skrivna på samma tvårumslägenhet. Och det finns uppgifter om att handel med adresser förekommer.

Annons

– Problemet är de som profiterar på bostadsbristen. Många Borlängebor lever i ett rättslöst elände, säger Jörgen Olsson.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

 

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.