Annons

Brevlådor och postboxar lever laglöst

Nyheter Det finns inte någon lag som tvingar fram postboxar i flerfamiljshus från år 2011. Det finns inte heller något lagligt hinder för posten att tvinga hushållen att hämta sina brev på någon plats som posten anvisar.​
Det skriver Post- och Telestyrelsen till regeringen, som frågat hur det ligger till med postens skyldighet att dela ut brev i flerfamiljshusens brevlådor.
PTS har sedan länge önskat en övergång till postboxar i flerfamiljshusens entréer, dels för att förbättra brevbärarnas arbetsmiljö, dels för att stärka posten i konkurrensen med e-posten.
PTS har dock avstått från att utfärda bindande föreskrifter, och i stället gett ut ”allmänna råd” som inte är juridiskt bindande.
 
I en fotnot medger PTS att det är mycket ovanligt att posten tvingar kunderna att hämta breven på något utlämningsställe utanför huset. Åtgärden ska även i fortsättningen vara en sista utväg, exempelvis då nybyggda hus får brevlådor i lägenhetsdörrarna i stället för en gemensam fastighetsbox i entrén.
– Det här är en klar framgång säger Karin Lindeberg, ansvarig på Hyresgästföreningen.
– Det finns inget tvång att införa fastighetsboxar i befintliga fastigheter. Och Arbetarskyddsstyrelsen har klargjort att det inte finns något arbetsmiljöansvar för bostadsrättsföreningar och hyresvärdar som tvingar dem att införa fastighetsboxar.
De stora bostadsorganisationerna (fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, Sabo och SBC) har tidigare protesterat mot de allmänna råden från PTS. I ett gemensamt dokument anser de att posthantering är en affär mellan posten och kunderna, och att det är fel att blanda in fastighetsägarna exempelvis genom att försöka tvinga fram fastighetsboxar.
Bostadsorganisationerna har räknat ut att fastighetsboxar i alla flerfamiljshus skulle kosta omkring tre miljarder kronor.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.