HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Brist trots högt byggtempo

Uppsala Det byggs närmare 6 000 lägenheter i Uppsala län i år och nästa år. Men trots att byggtempot nu är högre än på länge väntas det fortfarande vara bostadsbrist om fem år.
6 000 lägenheter kommer att byggas i Uppsala län de kommande åren. Drygt hälften av dem byggs i Uppsala kommun. Foto: MONIKA STECZKÓ

Boverket har med hjälp av länsstyrelserna tagit reda på hur bostadsmarknaden ser ut i dag och hur den väntas se ut om fem år.
Balansen mellan tillgång och efterfrågan i de olika kommunerna beräknas utifrån aktuella fakta, planläge, projekteringar och marknadsförutsättningar.

Undersökningen visar att bostadsbristen fortsätter att öka. Fyra av fem svenskar bor i dag i kommuner med underskott på lägenheter och hus. Framför allt är behovet stort av fler små och billiga lägenheter.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

I Uppsala län uppger samtliga kommuner att de har brist på bostäder. Därför byggs det nytt i alla kommuner.
Mest aktivitet är det naturligtvis i brännheta Uppsala. Där byggs 3 326 lägenheter i flerbostadshus under 2016 och 2016 enligt rapporten. Till det kommer 580 planerade småhus.

Totalt i länet planeras det för 5 742 lägenheter under tvåårsperioden. Ändå väntas alla kommuner utom Älvkarleby och Östhammar ha fortsatt bostadsbrist år 2020.

Fakta: Bostadsläget i Uppsala län

Så här har kommunerna svarat i Boverkets bostadsmarknadsenkät 2015.

Röd färg: Bostadsbrist.

Grön färg: Balans på bostadsmarknaden.

Lila färg: Överskott på bostäder.

Klicka på din kommun för att se hur många lägenheter i flerbostadshus som förväntas byggas i år och 2016.

Vill du se kartan i ett nytt fönster, klicka här.

Fakta: Fortsatt bostadsbrist
Kommun I dag Om fem år  Planerade lägenheter 2015-2016
Håbo Underskott Underskott 276
Älvkarleby Underskott Balans 26
Knivsta Underskott Underskott 521
Heby Underskott Underskott 88
Tierp Underskott Underskott 271
Uppsala Underskott Underskott 3 326
Enköping Underskott Underskott 1 190
Östahammar Underskott Balans 44
Totalt Uppsala län 5 742
Läs också Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen” Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Barnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.