Annons

Brodern förlorade i hyresnämnden – måste flytta

Växjö I 22 år var han en skötsam hyresgäst som betalade hyran i tid. Det var bara ett krux. Hans brors namn stod på kontraktet. Hyresnämnden går på värdens linje. Brodern måste flytta.
Foto: Annika Wallsson
Familjen tvingas att lämna sin lägenhet efter att sonen stört grannarna i hyreshuset i centrala Malmö.

Enligt bröderna blev det bara så. De bodde i var sin lägenhet hos samma värd, men bara en av dem, storebrodern, stod på de två hyreskontrakten.

”Vi hade en klar muntlig överenskommelse om att det var okej att jag kunde hyra ut den ena lägenheten i andra hand till min bror,” säger storebrodern.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan flyttade den äldre brodern från sin lägenhet och lillebrodern bodde kvar i sin. Allt var okej, tills fastigheten bytte ägare och den nya hyresvärden upptäckte att den som stod på kontraktet, var folkbokförd på en annan adress i staden.

Hyresvärden accepterade inte andrahandsuthyrningen och krävde rättelse eller ansökan om tillstånd. När inget sådant kom in vände sig värden till hyresnämnden för att få hyreskontraktet upphävt.

De två bröderna blev mer eller mindre tagna på sängen, enligt dem själva.

Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

– Det måste finnas någon lösning på detta. Det går att göra undantag. Min bror har varit en skötsam hyresgäst i alla år. Vi förstod inte att det här skulle kunna hända, då hade vi gjort annorlunda, säger storebrodern.

Annons

Bröderna förlorade i hyresnämnden som beslutade att kontraktet ska upphöra. Hyresvärden, CA fastigheter, har inga planer på att göra undantag.

– Den berörda hyresgästen har inte ens försökt att höra av sig till oss. Vi kommer följa hyresnämndens beslut, säger CA:s regionchef Claus Holmgren.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Storebrodern säger:

– Det var en som ringde mig från hyresvärden och jag bad om att kontraktet skulle skrivas över på min bror, men det var omöjligt. De sa att han måste ut.

Frågan som prövades i hyresnämnden handlade inte om andrahandsuthyrning. Nämnden prövade i stället om storebrodern hade behov av lägenheten. Ingen hänsyn togs till om andrahandshyresgästen har behov av lägenheten, eftersom denna inte står på kontraktet.

Vid en sammantagen bedömning fann hyresnämnden att storebrodern saknar berättigat behov av lägenheten, inte minst för att han har ytterligare en hyreslägenhet på samma ort och som han är skriven på.

Annons

”Hans brors behov av lägenheten har ingen betydelse, eftersom brodern inte är hyresgäst enligt avtalet.” skriver nämnden i sitt beslut.

Hyresnämnden beviljade uppskov med flytten till sista april.

Bildtext: Får inte bo kvar. Efter 22 år i sin lägenhet måste en man i Växjö flytta. Anledningen är att han inte står skriven på hyreskontraktet. Det gör bara brodern, som inte bedöms ha behov av lägenheten.

Fakta: Hyreskontrakt

När du hyr i andra hand har du inget besittningsskydd gentemot hyresvärden. Det har bara den som står på kontraktet.
Det är okej att ha flera hyreskontrakt. Men en hyresvärd har rätt att pröva behovet av en lägenhet för att häva kontraktet, enligt hyreslagen.

Läs också Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Vatten rann ner i källaren från vanvårdad lägenhet – nu tvingas mannen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.