Centralt läge kan ge kraftigt höjd hyra
På allt fler orter har Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen kommit överens om en omfördelning av hyrorna. Ju mer attraktivt läge och hus, desto högre kan hyran bli. Omvänt får de som bor i mindre populära områden en sänkning av hyran.
Annons
Kommunalägda Hyresbostäder i Norrköping och Hyresgästföreningen enades om en sådan modell, kallad Rätt hyra. Där tar man hänsyn till var folk helst vill bo, grundat på enkätundersökningar. Systemet införs successivt under 2007 till 2009.
Eva Jansson, som bor centralt i Norrköping, fick besked att hennes hyra kommer att höjas med 20 procent. Det har senare ändrats till cirka 15 procent, men är ändå alldeles för mycket, tycker hon.
– Det är ingenting i standarden som har höjts, det är enbart läget det handlar om. Det känns väldigt orättvist.
Hon överklagade överenskommelsen till hyresnämnden, som kan avgöra om en hyra är skälig. Det gjorde den genom att jämföra med 66 likadana lägenheter som också ägs av Hyresfastigheter i Norrköping AB.
Problemet var att alla dessa lägenheter också hade fått för högt hyra i förhållande till bruksvärdet, enligt Eva Jansson. Därför ville hon att hennes lägenhet skulle jämföras med en liknande som ägs av HSB Hyresfastigheter i stället.
Men enligt hyreslagen ska man jämföra med likvärdiga lägenheter i allmännyttiga bostadsbolag, när det finns. Därmed är Eva Janssons hyra skälig, enligt hyresnämnden.
I går beslutade även Svea hovrätt att avslå Eva Janssons överklagande. Hon blir besviken när Hem & Hyra berättar om beslutet.
– Jag flyttade till allmännyttan av ideologiska skäl, för jag tycker att det är en underbar idé att alla ska kunna bo anständigt till en hyfsad summa. I och med det här nya systemet är den idén fullständigt utplånad.
Hon kan inte se någon rättvisa i att de som bor i centrum får betala mer än de som bor i mindre attraktiva lägen.
– De har ju flyttat dit på de villkoren. Precis som jag flyttade hit på vissa villkor. Nu ändras de villkoren helt.
På Hyresgästföreningens Region Öst säger förhandlaren Jan Erik Falkhäll att ungefär en handfull hyresgäster har överklagat överenskommelsen, hittills utan framgång. Att hyresnivåerna differentieras med hänsyn till var de flesta vill bo, är en process som pågår i många kommuner, påpekar han.
– Det innebär också att hyrorna sänks i motsvarande grad i vissa ytterområdena. Där kan det bli sänkningar med mellan tolv och tjugo procent.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.