Annons

Konsthandlare gjorde en tavla – vräks från lägenhet

Värmland Den äldre konsthandlaren från Värmland tvingas lämna ifrån sig nycklarna till en hyreslägenhet på Götgatan i Stockholm. Han misstänktes för svartuthyrning och blåste upp värdet av sin konstförsäljning.
Foto: Gry Ellebjerg/ Loa-Simone Rytterbrant
En konsthandlare från Värmland mister sin övernattningslägenhet på Götgatan i Stockholm eftersom han inte ansågs ha behov av den.

Konsthandlaren är bosatt i en mindre kommun i Värmland, men har under dryga 10 år hyrt en liten bostad på Götgatan i Stockholm för att kunna göra affärer med auktionshus och gallerier.

Sommaren 2018 sa hyresvärden sa upp kontraktet och hyresnämnden beslutade att konsthandlaren måste lämna bostaden. Konsthandlaren överklagade dock till hovrätten där ärendet nyligen avgjordes.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Mannen menade att lägenheten var en förutsättning för att kunna fortsätta sin affärsverksamhet som konsthandlare. Bland annat handlar han med storheter som Anders Zorn.

Att resa de närmare 80 milen fram och tillbaka vore enligt honom orimligt, eftersom han vistas i Stockholm cirka 2-3 dagar i veckan och dessutom har planer på att flytta dit permanent.

Annons

Hyresvärden å sin sida menade att mannen gått helt utanför ramarna för vad som är tillåtet som hyresgäst.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."
Konsthandlaren har hyrt lägenheten i drygt tio år. Nu tvingas han flytta.

De kunde visa att han skrivit på Facebook att hans hemort är Värmland och att han äger fastigheter i Värmland. Dessutom har han enligt hyresvärden under en tid upplåtit hyresrätten otillåtet i andra hand till sin dotter. Därtill har hans företag inte alls sålt så mycket konst som konsthandlaren låtit påskina.

Just det sistnämnda, hur stor – eller snarare liten – omsättningen varit, fäster hovrätten stor vikt vid i sitt beslut.

Annons

De menar att företagets omsättning varit så blygsam de senaste åren, att hyresvärdens önskan att hyra ut till någon som ha behov av att bo permanent, väger tyngre än konsthandlarens affärer. Därför måste konsthandlaren lämna lägenheten senast sista juni.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.
Läs också Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.