HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Konsthandlare gjorde en tavla – vräks från lägenhet

Värmland Den äldre konsthandlaren från Värmland tvingas lämna ifrån sig nycklarna till en hyreslägenhet på Götgatan i Stockholm. Han misstänktes för svartuthyrning och blåste upp värdet av sin konstförsäljning.
Foto: Gry Ellebjerg/ Loa-Simone Rytterbrant
En konsthandlare från Värmland mister sin övernattningslägenhet på Götgatan i Stockholm eftersom han inte ansågs ha behov av den.

Konsthandlaren är bosatt i en mindre kommun i Värmland, men har under dryga 10 år hyrt en liten bostad på Götgatan i Stockholm för att kunna göra affärer med auktionshus och gallerier.

Sommaren 2018 sa hyresvärden sa upp kontraktet och hyresnämnden beslutade att konsthandlaren måste lämna bostaden. Konsthandlaren överklagade dock till hovrätten där ärendet nyligen avgjordes.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Mannen menade att lägenheten var en förutsättning för att kunna fortsätta sin affärsverksamhet som konsthandlare. Bland annat handlar han med storheter som Anders Zorn.

Att resa de närmare 80 milen fram och tillbaka vore enligt honom orimligt, eftersom han vistas i Stockholm cirka 2-3 dagar i veckan och dessutom har planer på att flytta dit permanent.

Hyresvärden å sin sida menade att mannen gått helt utanför ramarna för vad som är tillåtet som hyresgäst.

Läs ocksåGav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att flyEn glad familj runt köksbordet. Mamma, pappa och två barn.
Konsthandlaren har hyrt lägenheten i drygt tio år. Nu tvingas han flytta.

De kunde visa att han skrivit på Facebook att hans hemort är Värmland och att han äger fastigheter i Värmland. Dessutom har han enligt hyresvärden under en tid upplåtit hyresrätten otillåtet i andra hand till sin dotter. Därtill har hans företag inte alls sålt så mycket konst som konsthandlaren låtit påskina.

Just det sistnämnda, hur stor – eller snarare liten – omsättningen varit, fäster hovrätten stor vikt vid i sitt beslut.

De menar att företagets omsättning varit så blygsam de senaste åren, att hyresvärdens önskan att hyra ut till någon som ha behov av att bo permanent, väger tyngre än konsthandlarens affärer. Därför måste konsthandlaren lämna lägenheten senast sista juni.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt
Läs också Manhal fick hjälp med filmdrömmen Högre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.