Annons

Konsthandlare gjorde en tavla – vräks från lägenhet

Värmland Den äldre konsthandlaren från Värmland tvingas lämna ifrån sig nycklarna till en hyreslägenhet på Götgatan i Stockholm. Han misstänktes för svartuthyrning och blåste upp värdet av sin konstförsäljning.
Foto: Gry Ellebjerg/ Loa-Simone Rytterbrant
En konsthandlare från Värmland mister sin övernattningslägenhet på Götgatan i Stockholm eftersom han inte ansågs ha behov av den.

Konsthandlaren är bosatt i en mindre kommun i Värmland, men har under dryga 10 år hyrt en liten bostad på Götgatan i Stockholm för att kunna göra affärer med auktionshus och gallerier.

Sommaren 2018 sa hyresvärden sa upp kontraktet och hyresnämnden beslutade att konsthandlaren måste lämna bostaden. Konsthandlaren överklagade dock till hovrätten där ärendet nyligen avgjordes.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mannen menade att lägenheten var en förutsättning för att kunna fortsätta sin affärsverksamhet som konsthandlare. Bland annat handlar han med storheter som Anders Zorn.

Att resa de närmare 80 milen fram och tillbaka vore enligt honom orimligt, eftersom han vistas i Stockholm cirka 2-3 dagar i veckan och dessutom har planer på att flytta dit permanent.

Annons

Hyresvärden å sin sida menade att mannen gått helt utanför ramarna för vad som är tillåtet som hyresgäst.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"
Konsthandlaren har hyrt lägenheten i drygt tio år. Nu tvingas han flytta.

De kunde visa att han skrivit på Facebook att hans hemort är Värmland och att han äger fastigheter i Värmland. Dessutom har han enligt hyresvärden under en tid upplåtit hyresrätten otillåtet i andra hand till sin dotter. Därtill har hans företag inte alls sålt så mycket konst som konsthandlaren låtit påskina.

Just det sistnämnda, hur stor – eller snarare liten – omsättningen varit, fäster hovrätten stor vikt vid i sitt beslut.

Annons

De menar att företagets omsättning varit så blygsam de senaste åren, att hyresvärdens önskan att hyra ut till någon som ha behov av att bo permanent, väger tyngre än konsthandlarens affärer. Därför måste konsthandlaren lämna lägenheten senast sista juni.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.
Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.