HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Konsthandlare gjorde en tavla – vräks från lägenhet

Värmland Den äldre konsthandlaren från Värmland tvingas lämna ifrån sig nycklarna till en hyreslägenhet på Götgatan i Stockholm. Han misstänktes för svartuthyrning och blåste upp värdet av sin konstförsäljning.
Foto: Gry Ellebjerg/ Loa-Simone Rytterbrant
En konsthandlare från Värmland mister sin övernattningslägenhet på Götgatan i Stockholm eftersom han inte ansågs ha behov av den.

Konsthandlaren är bosatt i en mindre kommun i Värmland, men har under dryga 10 år hyrt en liten bostad på Götgatan i Stockholm för att kunna göra affärer med auktionshus och gallerier.

Sommaren 2018 sa hyresvärden sa upp kontraktet och hyresnämnden beslutade att konsthandlaren måste lämna bostaden. Konsthandlaren överklagade dock till hovrätten där ärendet nyligen avgjordes.

Läs ocksåHär är hyresgästerna som aldrig lockats av flyttvågen

Mannen menade att lägenheten var en förutsättning för att kunna fortsätta sin affärsverksamhet som konsthandlare. Bland annat handlar han med storheter som Anders Zorn.

Att resa de närmare 80 milen fram och tillbaka vore enligt honom orimligt, eftersom han vistas i Stockholm cirka 2-3 dagar i veckan och dessutom har planer på att flytta dit permanent.

Hyresvärden å sin sida menade att mannen gått helt utanför ramarna för vad som är tillåtet som hyresgäst.

Läs ocksåExplosion av förrådsinbrott under pandemin – här är de värst drabbade kommunerna
Konsthandlaren har hyrt lägenheten i drygt tio år. Nu tvingas han flytta.

De kunde visa att han skrivit på Facebook att hans hemort är Värmland och att han äger fastigheter i Värmland. Dessutom har han enligt hyresvärden under en tid upplåtit hyresrätten otillåtet i andra hand till sin dotter. Därtill har hans företag inte alls sålt så mycket konst som konsthandlaren låtit påskina.

Just det sistnämnda, hur stor – eller snarare liten – omsättningen varit, fäster hovrätten stor vikt vid i sitt beslut.

De menar att företagets omsättning varit så blygsam de senaste åren, att hyresvärdens önskan att hyra ut till någon som ha behov av att bo permanent, väger tyngre än konsthandlarens affärer. Därför måste konsthandlaren lämna lägenheten senast sista juni.

Läs ocksåGatan där förråden plundras: "Djungeltelegrafen går varm på Facebook"
Läs också Erik vräks efter att ha vanvårdat lägenheten – "Förut hade jag snyggt hemma" Elaine drabbades av nyckelkaos - soporna samlades på hög

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.