Annons

D. Carnegie vill köpa Ekerö Bostäder

Stockholm Flera aktörer är intresserade av att köpa upp halva Ekerö Bostäder. Fastighetsjätten D. Carnegie är en av intressenterna. Både oppositionen och hyresgästföreningen är kritiska.

Det pågår en utredning om en försäljning av 49 procent av det i dag helt kommunägda bolaget Ekerö Bostäder.

̶  Vi anar att det kommer ett beslutsförslag i juni. Vi är inte positiva till att sälja. Jag är rädd att vi kan förlora kontrollen över hyresrätter i vår kommun, säger oppositionsrådet Hanna Svensson (S).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De borgerliga partierna i Ekerö kommun har försökt sälja Ekerö Bostäder såväl 2008 och 2011 utan att någon försäljning blivit av. Bolaget har 821 hyreslägenheter och radhus.

Det norska fastighetsbolaget Heimstaden visade intresse för Ekerö bostäder redan i november. Heimstaden har erbjudit 567,6 miljoner kronor för sin andel i bolaget. D. Carnegie har nu också visat intresse.

Kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) träffade vd Ulf Nilsson på D. Carnegies kontor i december. De båda har även träffat Ekerös kommundirektör Lars Hortlund.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Adam Reuterskiöld bekräftar att kommunen har tagit emot en intresseanmälan från D. Carnegie och säger att de inte kan utvärdera en partner i det här läget.

̶  Det är ett för tidigt skede att säga att D. Carnegie är bra eller dåligt. Vi ser positivt på alla som visar intresse för vårt bolag. Vi har gett kommunledningen i uppdrag att analysera det.

Annons

̶  Det är naturligt att vi är intresserade av Ekerö Bostäder eftersom vi är ett bostadsbolag med fokus på Stockholm. Vi har förstått att Ekerö kommun vill ha en partner som har resurser, kompetens och kapital, säger D. Carnegies vd Ulf Nilsson.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Han pratade med kommunen härom veckan.

̶  Då sa de att det skulle komma ut något ganska snart. Så snart vi får se prospektet så vet vi vad vi ska lägga för bud, säger han.

Kommunalrådet Adam Reuterskiöld säger att Ekerös befolkning väntas öka med 40 procent de kommande 15 åren.

̶  Vi har behov av att ytterligare utöka antalet bostäder. Vi ser att det kan var en bra idé med en partner men har inte beslutat om och hur vi ska gå vidare.

Kicki Almlöv, ordförande för Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö, har tagit del av planerna och har förstått att det är fler intressenter.

̶  Det är skumraskbolag som lägger anbud. Det är katastrof. Det känns väldigt otryggt. Att D. Carnegie är aktuella är illa. De sköter inte om sina fastigheter. Det är inget vi vill ha på Ekerö, säger hon.

Annons

Adam Reuterskiöld menar att det nya förslaget inte strider mot folkomröstningen 2012 där medborgarna sa nej till en försäljning.

̶  Det här handlar inte om att sälja utan om att utveckla bolaget, säger han.

̶  Ekerös medborgare vill inte bli överkörda, utan vill att resultatet från folkomröstningen ska stå fast, säger Kicki Almlöv.

I mars 2012 fick Ekeröborna folkomrösta om huruvida bostadsbolaget Ekerö Bostäder skulle säljas eller inte. Två tredjedelar röstade nej. Valdeltagandet var dock lågt, vilket inte är ovanligt vid kommunala folkomröstningar. Endast 45 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen.

D. Carnegie – vars huvudägare är det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone – har som affärsidé att köpa upp hyresfastigheter, framför allt i miljonprogramområden. Bolaget renoverar lägenheter när hyresgäster flyttar ut och höjer sedan hyrorna. Strategin har varit lönsam. I februari redovisade bolaget att vinsten före skatt blev nästan 2,1 miljarder kronor förra året.

Läs också Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så” Hyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.