Annons

Dags att inviga Ängen

Mjölby I morgon, lördag, är det dags för invigning av trygghetsboendet Ängen i Skänninge. Samtliga 22 lägenheter är uthyrda sedan länge.
Foto: Jenny Knutsson
Ann-Helen Andersson, Ida Andersen och Britt-Marie Karlsson ska jobba på trygghetsboendet Ängen, som invigs i morgon.

Den 3 mars börjar hyresgästerna flytta in. Arbetet med att förvandla hyreshuset på Lilla Vallgatan 3 i Skänninge till trygghetsboende började i april förra året. Sedan dess har huset i princip gjorts om helt invändigt, berättar Charlotta Elliot, marknadschef hos Bostadsbolaget i Mjölby.

– Det har blåsts ur, man har satt in hiss, flyttat på väggar och bland annat gjort badrummen större, allt för att göra lägenheterna mer tillgängliga, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett av kriterierna för trygghetsboenden är att lägenheterna ska vara utformade så att det går att ta sig fram med rullator eller rullstol. Huset har också försetts med en gemensamhetslokal för social samvaro och omsorgspersonal från Mjölby kommun kommer att finnas på plats.

– Vår uppgift är framför allt att skapa trygghet för hyresgästerna, säger vårdaren Britt-Marie Karlsson, en av dem som ska jobba där.

I fjol invigdes ett liknande boende i Mjölby, Burensköld. Charlotta Elliot är nöjd med att bolaget nu kan erbjuda trygghetsboende även i Skänninge.

Läs ocksåBrita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt"

– Vi har haft dåligt med tillgänglighetsanpassade lägenheter där. Bara tre till fyra procent av våra lägenheter i Skänninge har hiss eller ligger i markplan.

Intresset för att flytta till Ängen har också varit stort.

Annons

– Alla lägenheterna har varit uthyrda sedan i oktober, säger Charlotta Elliot.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Minst en person i hushållet måste ha fyllt 70 år för att man ska få hyra lägenhet i trygghetsboendet. Det betyder att många av de som tidigare bodde i huset inte har kunnat flytta tillbaka.

– Det är faktiskt bara en som gör det, säger Charlotta Elliot.

Övriga tidigare hyresgäster har fått hjälp att hitta andra lägenheter.

Hur stor slutnotan för ombyggnationen blir vet Bostadsbolaget inte i dagsläget, men budgeten ligger på omkring 25 miljoner kronor. En mindre del av kostnaden täcks av statsbidrag.

Bolaget planerar att bygga om ytterligare ett hus i området, på Lilla Vallgatan 6.

Annons

– Det blir inte ett trygghetsboende, men vi vill modernisera huset.

Eftersom det rör sig om en omfattande renovering, där standarden i lägenheterna höjs, innebär det rejäla hyreshöjningar.

– Vi har informerat hyresgästerna och är medvetna om att alla kanske inte kan eller vill bo kvar. Vi kommer i så fall att hjälpa till att hitta annat boende som man kan acceptera, säger Charlotta Elliot.

Något formellt beslut om att genomföra det projektet har ännu inte fattats.

Läs också Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Välkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procent Radhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.