Annons

Därför fick Ulf och Martina betala 10 000 kronor i veckan

Båstad 10 000 kronor i veckan. Det var hyran för en tvårumslägenhet i Torekov utanför Båstad. Orimligt mycket, tyckte hyresgästerna Ulf och Martina som slutade att betala och vände sig till hyresnämnden. Men hyresnämnden ger hyresvärden rätt.
Hamnen i Torekov samt Martina Hochfellner Svensson och Ulf Nordvall.
Foto: David Castor/Anders Eeg-Olofsson
Ulf Nordvall och Martina Hochfellner Svensson vände sig till hyresnämnden eftersom de var missnöjda med hyran på lägenheten i semesterorten Torekov.

Det var en gång ett idylliskt beläget fiskeläge på Bjärehalvön i Skåne. Numera tillhör Torekov skaran av exklusiva sommarorter, där huspriserna är lika höga som de åretruntboende är få. Den som på sommaren vandrar runt på de stenlagda gatorna bland de låga husen kan få syn på både företagsledare, kapitalägare och kända personer.

– Hugh Grant är här två veckor varje sommar, säger Ulf Nordvall.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Han vet, eftersom det är den restaurang som han drivit i Torekov som den brittiska skådespelaren brukar besöka då.

Användes av anställda

Det är just för att kunna förse den säsongsarbetande personalen med bostäder som Ulf Nordvall och kollegan Martina Hochfellner Svensson via sitt gemensamma företag hyrt en lägenhet på orten.

Och det är både hyran och omständigheterna kring uthyrningen som har fått dem att reagera, och gett upphov till två olika rättsliga processer, där hyresvärden gått segrande ur båda.

Läs ocksåDet ska du tänka på om du hyr ett sommarboendeEn röd stuga och en röding, det vill säga en 500-lapp.
En gata i Torekov samt Hugh Grant.
Den brittiske skådespelaren Hugh Grant är en av de återkommande sommargästerna i Torekov.

För lägenheten med två rum, kök och badrum har de fått betala mellan 7 000 och 10 000 kronor per vecka. Hyresvärden är en privatperson som äger en fastighet mer flera lägenheter men själv inte bor på orten utan verkar som företagare i en annan del av Sverige.

– För det man får så är det väldigt höga priser, säger Martina.

Hon bor själv i en hyreslägenhet i Västra hamnen i Malmö, där hon betalar 15 000 kronor per månad för sin trerummare. Kollegan Ulf betalar ungefär lika mycket för sin lägenhet varje månad som företagslägenheten i Torekov kostar per veckan.

Läs ocksåDet ska du tänka på om du hyr ut din sommarstugaEn röd stuga och en bunt sedlar.

Restaurangföretaget har hyrt lägenheter under sommarhalvåret både 2021 och 2022.

Annons

Det var när restaurangföretagarna ville ha ett skriftligt hyreskontrakt att visa upp för Skatteverket för att kunna göra avdrag för moms som tvisten med hyresvärden uppstod. Företag har till skillnad från privatpersoner i vissa fall möjlighet att dra av mervärdesskatten (momsen), vilket vanliga konsumenter alltså sällan har.

Reagerade du aldrig på att det här kostade ganska mycket?

– Jo, det gjorde vi, men vi har haft en dialog också men det vi får till svar är att vi är en privat hyresvärd och kan sätta exakt vilka priser vi vill, säger han.

För att få detta rättsligt prövat vände sig Ulf Nordvall och Martina Hochfellner Svensson till hyresnämnden i Malmö med en begäran om att hyran skulle återbetalas. Samtidigt höll de inne på de två sista hyresinbetalningarna. Det medförde i sin tur att hyresvärden vände sig till tingsrätten i Helsingborg för att få rätt till pengarna.

Jurist: ”Tillgång och efterfrågan”

Men hyresnämnden har nu beslutat att inte pröva ansökan. En anledning är att den kom in för sent, då Ulf och Martina skulle hört av sig inom tre månader efter att deras anställda flyttade ut. En annan anledning är att hyresnämnden inte menar att det handlar om en andrahandsuthyrning. Och ytterligare en anledning är att den lag i Jordabalken som reglerar återbetalning av hyra, inte gäller för ”upplåtelse för fritidsändamål”, som det står i hyresnämndens protokoll.

Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen och förklarar:

– Här gäller tillgång och efterfrågan, säger han.

Eftersom det i detta fall inte är bostäder som hyrs ut för permanentboende, så gäller inte de regler som gäller för bostäder i det så kallade bruksvärdessystemet, som kortfattat går ut på att likvärdiga lägenheter ska ha samma hyra. Därför går det heller inte att pröva om hyran är rimlig eller inte.

En man som håller i en tegelvägg.
Johan Perup, Hyresgästföreningen.

Johan Perup har själv ingenting med denna tvist att göra, eftersom Hyresgästföreningen bara företräder privatpersoner och inte företag. Men han menar att hyresnämndens besked var väntat, just eftersom det handlar om ett tillfälligt boende som hyrs ut på vecko- eller månadsbasis och är mer som en hotellverksamhet än en bostadsuthyrning.

Annons

Även tingsrätten har kommit med ett beslut som är till hyresvärdens fördel när det gäller de obetalda hyrorna, och beslutat att restaurangföretaget ska betala de 78 000 kronorna plus ränta och rättegångskostnader på 2 800 kronor.

Johan Perup på Hyresgästföreningen menar att även detta var ett väntat utslag.

– Här har man ingått ett avtal om att betala x kronor och då kan man inte komma mitt i och säga ”Äh, det här var nog för mycket, jag skiter i att betala”, säger han.

Tänker fortsätta processa

Men Ulf Nordvall tänker inte ge sig. När det gäller de uteblivna hyrespengarna hörde han aldrig av sig för att svara på hyresvärdens krav, och då fattade tingsrätten ett beslut ändå, i en så kallad tredskodom. Men nu vill han att tingsrätten ska pröva frågan igen, och tänker ansöka om återvinning, som det heter då.

Ulf Nordvall funderar även på hur han ska kunna gå vidare i hyresnämnden, med det som han menar är orimliga hyror. Han tänker inleda ytterligare en process.

– Jag vill att rätt ska vara rätt, säger han.

Hem & Hyra har varit i kontakt mer hyresvärden som säger att hen bara är intresserad av att få betalt för den tid som restaurangföretaget ”hyrt hos oss enligt den överenskommelse vi hade”, men vill i övrigt inte svara på några frågor om uthyrningen.

Läs också Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.