Annons

Därför lämnar medlemmarna föreningen

Nyheter ​Närmare 90 000 medlemmar lämnade Hyresgästföreningen förra året. Hem & Hyra vet varför.

​Hyresgästföreningen har varje år en medlemsomsättning på drygt 15 procent, det är alltså så många medlemmar som byts ut varje år. Under 2010 lämnade närmare 90 000 föreningen varav merparten ersattes av nya.

För att få reda på varför folk väljer att gå ur föreningen samt dra slutsatser inför framtiden gör riksförbundet årligen en avhoppsanalys.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Den vanligaste anledningen till att folk säger upp medlemskapet är att personen flyttar till villa eller bostadsrätt och därför inte ser någon anledning att vara med i föreningen. Byte av upplåtelseform tillsammans med att medlemmar avlider står tillsammans för 47 procent av utträdena och är alltså inget som föreningen kan påverka.

Tar man bort de två faktorerna får man reda på varför folk säger upp sitt medlemskap trots att de bor kvar i hyresrätt. Och det är pengarna som avgör, visar analysen.

Annons

Den främsta orsaken till att hyresgästerna lämnar föreningen är att de inte har betalat sin medlemsavgift. De blir då uteslutna efter sex månader och deras medlemskap annulleras.

Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

En fjärdedel av hyresgästerna lämnar föreningen på grund av kostnadsskäl, de tycker det är för dyrt eller har inte råd, och tio procent ser helt enkelt inte nyttan av medlemskapet.

Det är främst yngre människor som lämnar föreningen samt hyresgäster i områden med hög andel utlandsfödda.

Annons

Ju längre personen varit medlem desto större chans att den stannar kvar. Även medlemmar som är aktiva och utnyttjar medlemskapet stannar i högre grad kvar samt de som betalar sin avgift via autogiro, enligt analysen.

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.
Fakta: Avhoppsorsaker:

Annullering på grund av obetald avgift – 29 procent
Kostnadsskäl – 25 procent
Ingen orsak – 18 procent
Ånger/missuppfattning – 16 procent
Ser inte nyttan – 10 procent
Familjemedlem – 2 procent

Fotnot: Gäller medlemmar som lämnat Hyresgästföreningen efter att ha varit medlemmar kortare tid än 36 månader och inkluderar inte de som bytt bostadsform eller avlidit.

Källa: Hyresgästföreningens avhoppsanalys.

Läs också Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.