Annons

Därför lämnar medlemmarna föreningen

Nyheter ​Närmare 90 000 medlemmar lämnade Hyresgästföreningen förra året. Hem & Hyra vet varför.

​Hyresgästföreningen har varje år en medlemsomsättning på drygt 15 procent, det är alltså så många medlemmar som byts ut varje år. Under 2010 lämnade närmare 90 000 föreningen varav merparten ersattes av nya.

För att få reda på varför folk väljer att gå ur föreningen samt dra slutsatser inför framtiden gör riksförbundet årligen en avhoppsanalys.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Den vanligaste anledningen till att folk säger upp medlemskapet är att personen flyttar till villa eller bostadsrätt och därför inte ser någon anledning att vara med i föreningen. Byte av upplåtelseform tillsammans med att medlemmar avlider står tillsammans för 47 procent av utträdena och är alltså inget som föreningen kan påverka.

Tar man bort de två faktorerna får man reda på varför folk säger upp sitt medlemskap trots att de bor kvar i hyresrätt. Och det är pengarna som avgör, visar analysen.

Annons

Den främsta orsaken till att hyresgästerna lämnar föreningen är att de inte har betalat sin medlemsavgift. De blir då uteslutna efter sex månader och deras medlemskap annulleras.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

En fjärdedel av hyresgästerna lämnar föreningen på grund av kostnadsskäl, de tycker det är för dyrt eller har inte råd, och tio procent ser helt enkelt inte nyttan av medlemskapet.

Det är främst yngre människor som lämnar föreningen samt hyresgäster i områden med hög andel utlandsfödda.

Annons

Ju längre personen varit medlem desto större chans att den stannar kvar. Även medlemmar som är aktiva och utnyttjar medlemskapet stannar i högre grad kvar samt de som betalar sin avgift via autogiro, enligt analysen.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,
Fakta: Avhoppsorsaker:

Annullering på grund av obetald avgift – 29 procent
Kostnadsskäl – 25 procent
Ingen orsak – 18 procent
Ånger/missuppfattning – 16 procent
Ser inte nyttan – 10 procent
Familjemedlem – 2 procent

Fotnot: Gäller medlemmar som lämnat Hyresgästföreningen efter att ha varit medlemmar kortare tid än 36 månader och inkluderar inte de som bytt bostadsform eller avlidit.

Källa: Hyresgästföreningens avhoppsanalys.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.