Annons

”Den hyresnormerande rollen försvinner”

Nyheter ​De kommunala bostadsbolagens hyresnormerande roll försvinner. Det avslöjade bostadsminister Mats Odell i ett tal under de privata fastighetsägarna kongress.
Mats Odell var en av inledningstalarna under de privata fastighetsägarnas kongress på onsdagen i Stockholm. Och han tog tillfället i akt och avslöjade några detaljer ur den proposition om framtidens hyresmarknad som ska presenteras senast 1 april 2010.
– Innehållet är nästan klart. Vi har 85 procent färdigt, men det återstår en del frågor som vi måste jobba vidare med, sade Mats Odell som poängterade vikten av att nå en blocköverskridande överenskommelse som även accepteras av bostadsmarknadens parter.
Något som står klart är att allmännyttans hyresnormerande roll kommer att försvinna, ett fenomen som Mats Odell liknade vid en relik från andra världskriget.
Det som inte är klart är hur skyddsregeln som ska komma i dess ställe ska se ut.
 
Regeringen tittar på två alternativ, enligt Mats Odell. Dels förslaget som presenterades i Michaël Kochs utredning förra året, dels Hyresgästföreningen och Sabos förslag från i våras.
– Båda förslagen för med sig juridiska problem som måste lösas för att vi ska kunna nå det bästa alternativet, sade han.
Mats Odell prisade även Malmömodellen som han ser som ett föredöme för övriga landet att ta efter.
Systemet med olika hyror för befintliga och nya hyresgäster som finns i Malmö är dock inte aktuellt att införa för tillfället.
Det ingick nämligen i Michaël Kochs uppdrag att utreda den möjligheten, enligt Mats Odell.
– Vi arbetar väldigt aktivt för nå en lösning som alla inblandade parter kan känna sig nöjda med, sade han.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera" Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Kommunalt bolag kräver ännu högre höjning än privatvärdar: 10,76 procent Så kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsregler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.