Annons

Dömd för lägenhetsbedrägeri och sexutpressning – misstänks ha blåst hyresgäster igen

Stockholm Två hyresrätter i Skärholmen var nav för parets kriminella verksamhet. Kvinnan och mannen dömdes i tingsrätten för att ha sexutpressat en man i Nacka på 660 000 kronor och lurat bostadssökande på över 100 000 kronor. Men enligt en polisanmälan har mannen fortsatt med bedrägerierna efter domen.
Foto: Polisen
Kvinnan och mannen lurade flera bostadsökande på en lägenhet och utpressade en man på pengar och guldsmycken.

En sen kväll i april 2020 åker en polispatrull till en trappuppgång i ett hyreshus i Skärholmen. De har fått in en polisanmälan om bråk och när de anländer möter de två män.

Den ena mannen hävdar att han har betalat 24 000 kronor i andrahandshyra men aldrig fått någon lägenhet. Den andre mannen i trappuppgången är den som misstänks ha lurat mannen och som står på lägenhetskontraktet till tvårummaren.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I trappuppgången framkommer uppgifter om att mannen med hyresrätten ska ha hyrt ut lägenheten till sju personer och själv bo på en annan adress. Han ska också ha lurat av den andre mannen 24 000 kronor i hyra.

Händelsen slutar med en polisanmälan. Men det som gör ärendet speciellt är att det är en av få polisanmälningar som har gjorts med stöd av den nya och hårdare lagen från oktober 2019 som ska få bukt med svartuthyrning och folkbokföringsbrott.

Hyresgästen misstänks för bedrägeri eftersom han har tagit emot 24 000 kronor i hyra utan att ge den bostadssökande någon lägenhet.
Men han misstänks även för brott mot hyreslagen då han har hyrt ut sin lägenhet i andrahand utan värdens tillstånd och brott mot folkbokföringslagen genom att vara folkbokförd i lägenheten men inte bo där.

Läs ocksåHyrde ut via Blocket – lurade bostadssökande

En granskning av den polisanmälda hyresgästen visar att det inte är första gången han bryter mot lagen och lurar personer att betala pengar utan att få någon lägenhet.

Historien som rullas upp liknar ingen annan. Huvudpersonerna är mannen som polisanmälts för lägenhetsbedrägeri och en kvinna som han tidigare har varit gift med.

I centrum för deras brottsliga aktivitet finns deras två hyresrätter i Skärholmen. Andra viktiga parter i historien är en vänstrande småbarnspappa från Nacka och en rad bostadssökande som blivit blåsta på förskottshyra för en lägenhet som de aldrig ser röken av.

Läs ocksåBarnfamilj blev lurad på lägenhet – fick sova i parkeringshus

Startskottet för sexutpressningen är när kvinnan sätter ut en annons på en sajt som beskriver sig som en seriös kontaktförmedling för gratis sex.

Hon söker en man och en man svarar. Därefter påbörjas en händelsekedja som kommer att få katastrofala konsekvenser för alla parter.

Mannen och kvinnan träffas några gånger i lägenheten och har sex. Men i oktober 2018 vill mannen avbryta relationen och om vad som händer sedan går meningarna isär.

Klart är att det spårar ur totalt.

Den vänstrande mannen berättar att kvinnan från början sagt att hon ville ha 2 500 kronor för att ha sex med honom. Men senare hävdar hon att mannen har förstört hennes liv och att han måste betala 100 000 kronor i böter till henne. Hon hotar med att avslöja att mannen varit otrogen till hans fru om han inte betalar, men även polisanmäla honom. Mannen uppger också att han hotas till livet flera gånger av kvinnans vän, den senare dömda mannen, som kvinnan tidigare varit gift med.

Annons

Den utpressade mannen berättar att han bland annat hotas med ett pistolliknande föremål och att en gängmedlem ska ta hand om honom. Hot om våld och att otroheten ska avslöjas för hans fru har enligt polisförhör med mannen gjort att han känt sig tvungen att ge kvinnan och mannen pengar. Paret har också hotat med att sprida en video där mannen påstås ha våldtagit kvinnan, men någon film har aldrig existerat.

Hoten sker både muntligen i kvinnans lägenhet, på telefon och sms.

Det slutar med att han betalar 100 000 kronor till kvinnan och mannen. Men det är bara början. Under tre månader i slutet på 2018 och början på 2019 ger mannen paret totalt 660 000 kronor innan han till slut polisanmäler dem.

Ofta tas pengarna ut från bankomat men i flera fall förs pengarna över via Swish och från mannens bankkonto.

Vid ett tillfälle betalar mannen 180 000 kronor till paret, 146 000 kronor används till att köpa en bil. Vid ett tillfälle påstår den utpressande mannen att kvinnan har dött och att den vänstrande mannen måste hjälpa till med pengar till begravning, allt en lögn.

Vid ett annat tillfälle hotas nackabon med att han ska skadas eller dödas om han inte köper ett guldarmband till mannen för 32 500 kronor.

Men den dömda mannen och kvinnans version skiljer sig rejält från den utpressade mannens. Lite förenklat hävdar båda två att mannen gett dem pengarna och guldsmycket frivilligt. Några hot har inte förekommit. Något som inte tingsrätten tror på utifrån de bevis som finns..

Den dömda kvinnan menar bland annat att hon fått pengarna som betalning för sex, trots att hon uttryckligen sagt att hon inte vill ha betalt. Hon hävdar också att den gifta mannen lovat att gifta sig med henne men sedan brutit löftet.

Den dömde mannen har också en förklaring till att han fått hundratusentals kronor av den vänstrande mannen. Han hävdar att han har fått pengar för att den otrogna mannen gillar honom helt enkelt eller att det har rört sig om olika lån. Han medger dock att han har ljugit flera gånger för att få mannen att betala.

Men polisutredningen mot mannen och kvinnan i Skärholmen visar att sexutpressningen inte är det enda brott som paret ägnat sig åt.

Både mannen och kvinnan sysselsätter sig också med lägenhetsbedrägerier.

De sätter ut annonser där de vill hyra ut sina två lägenheter, anordnar visningar av lägenheterna, skriver kontrakt med ett flertal personer, tar in åtskilliga tusenlappar i förskottshyra och deposition. Enligt tingsrättsdomen får de in över 100 000 kronor genom lägenhetsbedrägerierna.

Annons

Problemet är bara att ingen av de som betalar hyra får flytta in i lägenheterna. När polisen gör en husrannsakan i mannens lägenhet hittar de sju sängar och tre utländska pass. Mannen själv hävdar att han visst bor i lägenheten med sitt barn men har låtit några personer med lite pengar bo i lägenheten för att hjälpa dem.

Det slutar med att paret döms för bedrägeri, utpressning och grovt penningtvättsbrott i tingsrättten i december 2019. Mannen till fängelse i två år och kvinnan till skyddstillsyn. För den utpressade mannen slutar det med att hans fru och familj får reda på vad som hänt.

Kvinnan och mannen döms också att betala 720 000 i skadestånd till den utpressade mannen.

De båda döms också att betala tillbaka 118 000 kronor till de sju lurade hyresgästerna, merparten av pengarna ska den dömda mannen betala.

Men nu händer något oväntat. Efter att ha överklagat domen i tingsrätten i december 2019 misstänks mannen ha fortsatt att hyra ut sin lägenhet hos Stockolmshem för att lura bostadslösa på pengar.
Det är nu händelsen i trappuppgången i april 2020 inträffar. Händelsen där han uppges ha kastat ut mannen som betalade 24 000 kronor i hyra, som polisanmäldes 2020.

Linn Bernhardsson, hyresjurist på Stockholmshem, berättar att de fått indikationer på att mannen hyrde ut olovligt flera år tillbaka men inte tyckt de haft tillräckligt med bevis för att säga upp honom. Hon menar också att de inte kände till domen från december 2019 där hyresgästen fälldes för lägenhetsbedrägeri.

– Det fick vi reda på senare. Men när vi fick reda på polisanmälan i april 2020 tyckte vi hade tillräckligt med bevis och då sade vi upp honom på grund av att han hyrt ut lägenheten olovligt, sedan hade han en hyresskuld också, säger hon.

Men mannen vägrar flytta och ärendet hamnar i hyresnämnden som går på hyresvärdens linje. Men det som får mannen att flytta i februari 2021 är dock att Kronofogden avhyser honom på grund av att han inte har betalat hyran och har en hyresskuld på över 30 000 kronor. Kvinnan däremot får behålla sin lägenhet hos Stockholmshem eftersom de inte anser att hon har begått tillräckligt allvarliga fel för att sägas upp.

Men historien är inte slut där. Tingsrättsdomen som dömde paret för utpressning och lägenhetsbedrägerierna är överklagad till hovrätten och inte avgjord.

I fallet med polisanmälan nummer två i april 2020 där mannen misstänks för både lägenhetsbedrägeri, folkbokföringsbrott och brott mot hyreslagen är dock förundersökningen nedlagd. Skälet var att polisen bedömde att fortsatt utredning inte skulle leda till att brott skulle kunna styrkas.

Läs också Lurade bostadssökande på över en miljon – "han ville ha 50 000 kronor cash" Bedragare hyrde ut lägenhet 27 gånger Lägenheten var en ren bluff – nu döms Märstabon för bedrägeri

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.