Annons

Barnfamilj blev lurad på lägenhet – fick sova i parkeringshus

Nacka En familj fick sova i ett parkeringsgarage. En annan stod bostadslös med en bebis. Hem & Hyra har pratat med personer som blev lurade på både lägenhet och pengar. Enda spåret efter den misstänkte bedragaren är en enkel flygbiljett till Geneve.
Foto: Kenneth Samuelsson
Ibrahim Sesay pekar på platsen där han och döttrarna tvingades sova när de blev lurade på en lägenhet de betalat för.

Ibrahim Sesay pekar på betonggolvet i parkeringshuset i Skärholmen centrum. Det var här han fick sova två nätter med sina två tonårsdöttrar i januari tidigare år.

– Det var jättejobbigt men jag visste inte vad jag skulle göra. Vi hade inga pengar kvar och ingenstans att bo, säger han.

Men historien som leder till att en tvåbarnspappa som jobbar på lagret på Lidl, tvingas sova på filtar i ett kallt parkeringshus med döttrarna, börjar i december 2019.

Det var då han svarade på en bostadsannons och var på visning. Dan efter meddelade kvinnan som hade lägenheten att han fick den och kontrakt skrevs. Han betalade 22 500 i deposition och förskottshyra, men också fem tusen kronor för en säng och ett matbord som hon ville sälja.
– Hon hade en liten son och var jättetrevlig, så jag litade på henne och var jätteglad. Hon skulle jobba i England några år, säger han.

– Jag väntade länge i Fisksätra den kvällen men hon dök aldrig upp, jag mådde jättedåligt. Vi hade ingenstans att bo och visste inte hur det skulle lösa sig.

Dagen efter väcktes hoppet när hon bad honom hämta nycklarna på hennes jobb, ett vårdhem på Södermalm. Men hon dök inte upp och i receptionen till vårdhemmet kände de inte igen hennes namn.
– Då förstod jag att jag blivit lurad och gick till Polisen och anmälde henne, de kände igen hennes namn, säger Ibrahim.

Han hade inga pengar kvar till vandrarhem så lösningen blev att sova i parkeringshuset i Skärholmen centrum.
– Vi hade inget annat val än att lägga filtar på marken och sova där två dagar. Då hade vi också toalett och tvättställ i centrum som vi kunde använda gratis, säger han.

Ibrahim Sesay och hans två döttrar tvingades sova på golvet i ett parkeringshus.

Efter två dagar förstod en bekant hur illa det var ställt och lät dem flytta in i hans vardagsrum några veckor.

Och när Ibrahim Sesay ringde lägenhetsuthyrarens hyresvärd i Fisksätra, Stena Fastigheter, förstod han att han inte var ensam om att ha blivit lurad.
– Stena sa att hon lurat tretton personer.

Hem & Hyra får kontakt med ytterligare tre hyresgäster som lurats på liknande sätt som Ibrahim Sesay. Alla har polisanmält kvinnan. En är Amine, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen.
– Det är så svårt att få tag på lägenhet i Stockholm så det kändes som att jag var den lyckligaste mannen i Stockholm när hon berättade att vi fick lägenheten, säger Amine som bor tillsammans med sin fru och åtta månades bäbis.

De var tvungna att lämna sin lägenhet i Södertälje dagen före nyårsafton 2019 och han betalade 15 500 kronor deposition och förskottshyra till kvinnan i november. Men när han hörde av sig för att få nycklarna blev han förvånad och lite orolig.
– Hon sa att hon var i Paris för att hennes bror hade dött och att jag skulle få nycklarna av hennes syster i Stockholm.

Dagen innan han skulle flytta in meddelade kvinnan att det inte gick eftersom hantverkare skulle reparera något i lägenheten. Hon lovade att de kunde bo hos hennes syster så länge. Men när flyttlasset var lastat kunde han inte få tag på kvinnan, och fick aldrig systerns adress.

– Hon svarade först när jag hotade med att polisanmäla henne. Men hon hittade på massor bortförklaringar till varför vi inte kunde åka till systern. Då förstod jag att hon hade lurat oss och tagit våra pengar.

Till slut var de tvungna att lämna Södertäljelägenheten med en fullastad lastbil.
– Vi stod på gatan med en bäbis och visste inte var vi skulle ta vägen, jag mådde väldigt dåligt, säger han.

Lösningen blev att de fick magasinera alla möbler och försöka hitta någonstans att bo dagen före nyårsafton.
– Det var fullbokat nästan överallt men vi hittade ett vandrarhem som vi kunde bo på några dagar.

Därefter följde några dagar på lägenhetshotell. Familjen gjorde en polisanmälan och försökte få hjälp av socialtjänsten. Men fick nej.

Hur många som blivit lurade och hur mycket pengar det rör sig om är svårt att reda ut. Bostadsbolaget vill inte kommentera enskilda ärenden. Men bolaget har sagt upp kvinnan i hyresnämnden och handlingarna i nämnden avslöjar att minst nio personer har blivit lurade. Personerna har betalat minst 138 000 kronor i förskottshyra, deposition och i något fall för möbler.

Handlingarna visar hur kvinnan i slutet på 2019 skriver kontrakt med en rad människor. Vad människorna inte vet om är att de alla har hyrt samma lägenhet.

Först veckor efter att hon har hyrt ut lägenheten i andra hand till flera personer, ansöker hon i början av januari 2020, till Stena Fastigheter, om att få hyra ut sin lägenhet i andrahand.

I ansökan står att hon vill hyra ut i andra hand för att ta hand om sin sjuka syster. Men bolaget skickar tillbaka ansökan eftersom den är ofullständig och behöver kompletteras.

Då dröjer det till den 20 januari innan kvinnan svarar att hon drar tillbaka sin ansökan. ”Jag ska stannar själv hos min lägenhet, jag ska inte resa ni kan avluta Med andrahandsuthyrning kontrakt”.

Men dokument som Hem & Hyra har tagit del av visar att hon vid denna tidpunkt redan hade lämnat landet.
Två tjejer som flyttade in i hennes lägenhet i december hittade en papperskopia av en flygbiljett till Geneve för kvinnan och hennes son. Flygbiljetten visar att hon lämnade Sverige med en enkel biljett den 25 december.

Var kvinnan har befunnit sig sedan 25 december är oklart.
För att försöka få kontakt med kvinnan åker Hem & Hyra ut till lägenheten i Fisksätra. På dörren står tre namn, flera handskrivna lappar och när vi ringer på hörs steg bakom dörren, men ingen öppnar.

När Hem & Hyra har mejlat med lägenhetsinnehavaren hävdar hon att hon befann sig på Karolinska sjukhuset. Till andra personer har hon uppgett att hon är på begravning i Paris, studerar utomlands under tre år, sitter fast på en flygplats som hon inte kan lämna, och att hon jobbar på en ambassad i London.

När ärendet kommer upp i hyresnämnden i augusti framkommer det att kvinnan inte bara har lurat hyresgästerna på pengar, hon har inte heller betalat hyran till Stena Fastigheter. Skulden är uppe i 70 000 kronor.

I mejlet till hyresnämnden, inför sammanträdet där hon slutligen sägs upp, skriver hon att hon inte kan komma eftersom det inte går att lämna flygplatsen i det land hon befinner sig.

När Hem & Hyra mejlar med kvinnan svarar hon att gärna träffas och pratar om händelsen. Hon lovar att ringa under veckan. Men hör aldrig av sig.

På frågan om det stämmer att hon tagit emot pengar svarar hon ”Falsk”.

För Ibrahim Sesay slutade det bra till slut. Han delar idag en fyrarummare med en annan familj. Det är dyrt men han får bo så länge han vill.

För Amine gick det inte lika bra. Han flyttade till en etta i Botkyrka, där han är inneboende på pappret men i själva verket hyr hela lägenheten. Han måste snart flytta, men vet inte vart. Han blev också av med jobbet på hotell när Corona drabbade landet.
– Vi försöker söka jobb och studerar men jag oroar mig mycket, vi är rädda att hamna på gatan igen, säger han.

Kvinnan i Fisksätra överklagade hyresnämndens beslut till Svea Hovrätt. Men även de gick på hyresnämndens linje. Hyresavtalet är uppsagt och hon måste flytta senast 31 december 2020.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.