Annons

Bedragare hyrde ut lägenhet 27 gånger

Nyheter Andrahandshyran för tvåan på Gärdet i Stockholm var rimlig och många nappade på annonsen. Men allt var en bluff. Lägenheten hyrdes ut till 27 personer samtidigt

Terminsstarten närmar sig för alla som blivit antagna till landets högskolor och universitet. Men glädjen över att ha blivit antagen till drömutbildningen kan snabbt grumlas av svårigheten att få en bostad. Och än jobbigare kan det bli om man råkar ut för någon av de lägenhetsbedragare som skor sig på bostadsbristen.

Polisen slog nyligen till mot två personer som försökte hyra ut samma hyresrätt på Gärdet i centrala Stockholm i andra hand till 27 bostadssökande. Alla har fått betala en deposition på upp till 20 000 kronor. Det rör sig sammanlagt om knappt en halv miljon kronor, enligt Gunilla Hörndahl, kriminalinspektör på bedrägeriroteln på citypolisen i Stockholm. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De två misstänkta ska ha haft tillgång till lägenheten och har sett till att de bostadssökande har fått se den. Av en slump upptäckte två av spekulanterna att de tittat på samma lägenhet och hörde av sig till oss. De misstänka greps i samband med uthyrning, säger Gunilla Hörndahl.

Annons

Bedragarna har annonserat på Blocket och liknande sajter. Såväl studenter som andra bostadssökande har blivit lurade. 

Polisens förundersökning pågår. De två uthyrarna är misstänkta för grovt bedrägeri, ett straff som kan ge fängelse i mellan ett halvår upp till sex år. 

Annons
Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Sådana här typer av bedrägerier är vanliga. Exempelvis uppdagades en liknande härva i maj förra året. Ett 30-tal bostadssökande lurades på en lägenhet i Årsta strax utanför Stockholms innerstad. Då handlade det om en andrahandshyresgäst som hyrt lägenheten under falskt identitet, och som sedan hyrde ut lägenheten i tredje hand. Plötsligt skulle fyra personer flytta in samtidigt, enligt Anders Olofsson på Polisen i Södertörn. Rättegång väntas någon gång under september.        

Fakta: Undvik att bli blåst när du hyr i andra hand

• Googla alla uppgifter. Kolla om namn och adresser stämmer med de uppgifter du har fått.

• Ta reda på vad det är för fastighet. Finns det hyreslägenheter över huvud taget.

• Prata med personen som bor i lägenheten.

• Prata med hyresvärden.

• Var försiktig med överföringar via en betaltjänst, Paypal, Western Union eller liknande. Betala inget i för-skott.

• Du kan alltid ringa polisen om det är något du funderar över. 

Läs också Stjäl bostadsannonser från Blocket – lurar dig skaffa dyra abonnemang: "Toppen av ett isberg" Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.