Annons

Lägenheten var en ren bluff – nu döms Märstabon för bedrägeri

Sigtuna Flera personer lurades att betala över 60 000 kronor i förskott – men fick aldrig någon lägenhet. En man i Märsta döms nu för att ha hyrt ut Socialtjänstens lägenhet olovligen.
Foto: Polisen
Kvittot på 3 000 kronor är undertecknat av mannen som sa sig ha en lägenhet att hyra ut.

Det handlar om en bedrägerihärva där bland annat en av Socialtjänstens lägenheter utnyttjas för svartuthyrning. Sex bostadssökande blir lurade på både pengar och bostad. De kommer i kontakt med uthyraren via en annons på Blocket. Han säger sig ha en lägenhet att hyra ut i Linköping omgående och tillsvidare till ”en skötsam person”. De betalar sammanlagt över 60 000 kronor i förskottshyra och deposition för en bostad som egentligen inte går att hyra.

En av de drabbade är en nyskild kvinna med två barn som är i akut behov av en bostad. Hon får veta att uthyraren valt henne på grund av hennes utsatta situation. Hon stämmer träff med mannen, får se lägenheten och uppmanas swisha 7 800 kronor i förskottshyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter att ha undertecknat ett kontrakt ger hon mannen 3 000 kronor kontant i deposition och får ett handskrivet kvitto.

Senare får hon ett sms där mannen uppger att han ska träffa henne en vecka senare utanför ett Swedbankkontor för överlämning av nycklarna.

Annons

Men så blir det aldrig. Två dagar innan tillträde ringer Märstabon till henne mitt i natten. Han säger att bostadsföretaget bestämt att hon måste swisha ytterligare två månadshyror för att uthyrningen ska bli godkänd.

Läs ocksåMariam lurades av bedragare

Vid det här laget är kvinnan misstänksam och ringer polisen. När polisen går igenom uppgifterna på kontraktet visar det sig att uthyrarens namn och personnummer inte existerar. Det framkommer att lägenheten som visats upp i själva verket hyrs av socialtjänsten och inte går att hyra i andra hand.

Kvinnan är inte den enda som lurats av honom på Blocket. Fem andra personer har utsatts för bedrägerier av samma man.

Annons

Märstabon förklarar i polisförhör att den som bodde på adressen skulle bli vräkt. Han hade frågat om han fick låna lägenheten och satte sedan in en annons på Blocket. Han säger att han satt i en jobbig sits och utnyttjade situationen, av ekonomiska skäl.

Läs ocksåBlocketbedragaren i Värmland åtalad

Mannen döms till fängelse i två år och tio månader för en rad brott, däribland grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning, rån och narkotikabrott. I förhör med polisen erkänner mannen brotten och säger att han kommer betala tillbaka pengarna till de sex personer som blivit lurade.

Fakta: Så undviker du att bli lurad

Kontrollera att uthyraren finns på adressen.

Ring och fråga om den som är skriven i bostaden har lagt ut en annons.

Kontrollera med bostadsrättsföreningen eller hyresvärden att lägenhetsinnehavaren har rätt att hyra ut i andra hand.

Googla på bilderna i annonsen och se att de inte förekommer någon annanstans.

Var vaksam om uthyraren befinner sig i utlandet – det är ett varningstecken.

Begär att få se uthyrarens legitimation.

Betala aldrig några pengar innan lägenheten visats och kontrakt har skrivits.

Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster.

Skicka inga kopior av pass – uppgifterna kan användas för att i sin tur lura andra.

Källa: Polisen

Läs också Terminsstart lockar fram bedragare Skandalvärd döms för penningtvätt – tog emot Sandviks stålpengar Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.