Annons

Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Göteborg Efter sprängdåden i Västra Frölunda har de lokala hyresgästföreningarna ökat sin närvaro på gatorna. På onsdagskvällen anslöt sig både Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till trygghetsvandringen. ”Det är vedervärdigt att inte få känna sig trygg i sitt eget hem”, säger Dadgostar.
Foto: Linn Bergbrant
Stefan Lagholm och Helene Calner var några av de Frölundabor som trygghetsvandrade på onsdagen och fick sällskap av Nooshi Dadgostar (V) och Marie Linder (med bortvänt ansikte). ”Vi måste bryta ner allt det som kan leda till nyrekrytering. Vi måste ju vara i skolorna och se till att varenda unge är i klassrummet”, säger Nooshi Dadgostar.

Drygt tre veckor har passerat sedan glassplitter landade på Elisabeth Welles 14-åriga dotters sovrumsgolv. Portarna till de två bostadshusen på Södra Dragspelsgatan exploderade med mindre än en minuts mellanrum, och polisen misstänker en koppling till pågående gängkonflikter.

Häromdagen fick grannskapet orsak till oro igen då en burk med stubintråd upptäcktes i en gångväg nära Mandolingatan, inte långt därifrån. Nationella bombstyrkan kunde desarmera föremålet på plats.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men faktum kvarstår att tio sprängningar och ett dubbelmord skett i det här polisområdet bara det senaste året.

Ingen tid för uppgivenhet

För Elisabeth Welle finns ingen tid för uppgivenhet. Hon är ordförande i den lokala hyresgästföreningen Kommandobryggan, som tillsammans med systerföreningen Tangenten frekvent har gett sig ut på gatorna efter sprängdåden.

Elisabeth Welle säger att hon inte är rädd. "För det första var det inte riktat mot mig. För det andra vet jag att det inte händer de närmaste dygnen igen. Fråga mig igen om någon vecka. Men vi ska inte låta de kräken vinna över oss. Om vi flyttar härifrån för att vi är rädda så har de vunnit."
Elisabeth Welle.

Trygghetsvandrat har de gjort sedan november, men inte så här stort och organiserat, menar hon. Allt för att återta makten över den egna säkerheten.

– Visst, vi har varit med om skottlossningar, men det är inte samma sak. Nu är det väldigt mycket närmare oss, vilket är väldigt skrämmande. Vi har ett öga och ett öra öppet hela tiden sedan den dagen. Man går ju som på nålar. När kommer nästa?

Rickard Lindquist är sambo med Elisabeth Welle. Paret och deras tre barn var hemma och sov under sprängdådet. ”Helst skulle jag bara vilja dra, för jag orkar inte mer. Men Bettan vägrar ge sig, och då får jag hänga på det tåget. Vi får nog lösa detta”, säger han.

Tänker bo kvar

Elisabeth Welle har bott i området sedan 1998, och har inga planer på att flytta. Hon återkommer till att det är ett bra område.

Annons

Det vill även Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder understryka, då hon stegar fram under ljuslyktorna i Västra Frölunda.

Läs ocksåDeras port sprängdes i misstänkt hämndaktion: ”Ska inte få bräcka oss”Elisabeth Welle bor direkt ovanför en av de portar som sprängdes sönder på Södra Dragspelsgatan i västra Göteborg natten mot onsdagen.

– Våra bostadsområden beskrivs ofta på ett sätt som inte riktigt stämmer. Syftet här är att komma ut och röra på oss i områdena igen, och ta människors oro på allvar.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Vad mer kan Hyresgästföreningen göra?

– Se till att det finns bra verksamhet för ungdomarna. Det är jättemånga som inte kan vara med på aktiviteter för att föräldrarna inte har råd.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Skeptisk till att vräka familjer

När det gäller politiska insatser nämner Marie Linder regeringen och SD:s lagförslag om att lättare kunna vräka kriminella som ett exempel. Specifikt är hon tveksam till den del som syftar till att även brottslingens familj riskerar att bli utan hem.

– Man får ju inte försämra tryggheten för hyresgästerna. Hyreslagen är redan i dag ganska tydlig på att du inte får göra vad som helst.

Annons
Drygt ett trettiotal personer deltog på trygghetsvandringen. Förutom hyresgäster och politiker fanns även representanter från Bostadsbolaget, socialförvaltningen Sydväst och två kommunpoliser med bland kvällsvandrarna.

Marie Linder har redan skickat inbjudningar om att trygghetsvandra till alla partiledare, men inte alla har ännu tackat ja. I Märsta dök Magdalena Andersson (S) upp. Framöver ska Marie Linder vandra ihop med Muharrem Demirok (C), och bostadsminister Andreas Carlsson (KD). Den här kvällen är det Vänsterpartiets Nooshi Dadgostars tur.

”Måste tryckas undan”

– Det här bostadsområdet tillhör Frölundaborna. Det är fantastiskt starkt att den lokala hyresgästföreningen var ute direkt efter sprängningen och skapade ett lugn efter en så stor chock. De som sätter skräck i de boende måste tryckas undan, säger Nooshi Dadgostar efter att just ha pratat med en kommunpolis som deltar på vandringen.

Vilka är de viktigaste politiska insatserna för att få bort gängkriminaliteten?

– Skolan behöver mer resurser så att barnen klarar den. Men också socialtjänsten. De måste punktmarkera och omringa de individer som är i riskzonen och föra bort dem från kriminaliteten. Nu måste samhället in med full kraft.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.