Annons

Flera skadade i explosion i Linköping

Linköping En kraftig explosion inträffade i centrala Linköping under fredagsmorgonen. Ett 20-tal personer blev lindrigt skadade vid händelsen och cirka 150 hyreslägenheter fick skador vid smällen.

Explosionen skedde strax efter klockan nio på fredagsmorgonen vid Hamngatan, mellan sporthallen och korsningen med Drottninggatan, i centrala Linköping. Fönster och balkonger förstördes på flera byggnader, bland annat Stångåstadens hyreshus.

— Det var en väldigt kraftig smäll, jorden skakade. Jag tänkte vad är det som händer. Vår lägenhet klarade sig men flera har fått sina balkonger och fönster förstörda. Man är lite orolig, det är inget man tror ska hända här i Linköping, säger Joanne Posluszny Hoffsten, bosatt i området.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Tre personer fick föras med ambulans till Universitetssjukhuset i Linköping för vård av lättare splitter- och sårskador. Ytterligare tre personer har fått vård på lasarettet i Motala. Totalt ska ett 20-tal personer blivit lindrigt skadade vid händelsen. Polisen har spärrat av området och inlett en teknisk undersökning av platsen bland annat med hjälp av det nationella bombskyddet.

— Än så länge vet vi inte vad det är som exploderat och exakt var någonstans det skett. Vi har upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse och vi har för närvarande ingen misstänkt, säger Björn Öberg, presstalesman på polisen i Östergötland, på den presskonferens som hölls vid lunchtid i dag.

Annons

Inom det aktuella kvarteret, som ligger ned mot Stångån, finns både bostadsrätter och hyresrätter. Hyreshuset på Ådalagatan 1–3 med 37 lägenheter tillhör det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden och är den byggnad som fick störst skador vid explosionen. Men även flera omkringliggande hus har fått synliga skador.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

— Det är sannolikt något som har exploderat utanför en byggnad. Det är ett ganska stort område som är drabbat. Vi har inte gjort någon total besiktning ännu, men vår uppskattning är att det rör sig om ungefär 150 av våra lägenheter som både har större och mindre skador, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Vad säger du om det som inträffat?

— Det är otäckt och en allvarlig incident, men vi vet inte ännu vad det är som har skett.

Annons
Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Stångåstaden arbetar med att evakuera hyresgäster och ordna fram tillfälliga bostäder åt dem drabbade.

— Det är många som inte kommer att kunna flytta hem i kväll, exakt hur många det rör sig om vet vi inte ännu. Vi håller på att ringa runt till alla för att stämma av. Det finns inte jättemånga lediga lägenheter, men vi har studentbostadsbolag som har en del vakanser, säger Fredrik Törnqvist.

Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.