HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Eldade i toastolen – blir av med kontraktet

Göteborg När brandkåren tog sig in i lägenheten brann det i toastolen och diskhon. Det var hyresgästen själv som tänt eld. Nu blir han av med sitt hyreskontrakt.

Tidigt på morgonen onsdagen den 25 mars kom larmsamtal till  Räddningstjänsten i Angered. Boende i ett hyreshus hade känt hur röklukt sipprade ut från en lägenhet.

När brandkår och polis tog sig in i bostaden möttes de av brandrök. Det brann i toastolen och pyrde i kablar som låg i diskhon. Elden gick fort att släcka, men det blev ändå sotigt i kökstaket och brandskador på köksluckorna och toastolen. Lägenhetsinnehavaren, en man i 50-årsåldern, fick föras till sjukhus med rökskador.

Läs ocksåBröderna Kopp vräks – lägenheter ska bli bröllopssviterBröderna Kopp sitter i solen på trädäcket bara ett stenkast från Kalmarsund.

Efteråt har mannen gett olika förklaringar till vad som hänt. Först skyllde han på kortslutning i en mikrovågsugn, men när hyresvärden tog saken till hyresnämnden för att säga upp mannens kontrakt, ändrade han sin berättelse. Han hävdade nu istället att han fått en psykos och trott att han hotades av en beväpnad man utanför ytterdörren. För att skydda sig själv hade mannen gjort två hemgjorda facklor och tänt på dem. Det var när han skulle släcka facklorna som det tog eld i toaletten och i diskhon, där det råkade ligga några gamla kablar.

Mannens hyresvärd tror inte på denna berättelse utan hävdar istället att han eldat kabel i hon och på så sätt orsakat eldsvådan. Eftersom han även varit sen med en månadshyra och fått tidigare varningar för att ha orsakat störningar, vill fastighetsbolaget säga upp hans kontrakt.

Hyresnämnden konstaterar att det inte går att slå fast det exakta händelseförloppet. Brandens omfattning har inte varit så stor att det normalt skulle klassas som en allvarlig störning för grannarna. Mannen har bara varit sen med en enstaka hyra och de tidigare varningarna låg en bit tillbaka i tiden. 

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

Vad som är klarlagt är däremot att hyresgästen själv orsakat branden och inte gjort något för att slå larm eller varna sina grannar. Han har förklarat det med att han fått en psykos efter att ha druckit alkohol, och att han sedan vistats en kortare tid på ett boende för personer med dubbeldiganoser. Men han har inte kunnat visa att han gjort något efter det för att få hjälp med vare sig alkoholproblem eller psykiska problem.

Hyresnämnden anser att mannen agerat på ett anmärkningsvärt vårdslöst sätt, och att man inte kan utesluta att han skulle göra liknande saker i framtiden. Därför bifaller nämnden hyresvärdens uppsägning av mannen. Han får dock uppskov med avflyttningen till och med den 31 mars 2016. Uppskovet får han för att man bedömer att det kommer att vara svårt för mannen att hitta en ny bostad, eftersom han är arbetslös sedan många år och går på socialbidrag.

Läs också Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till Par sägs upp - lagar mat av grannarnas sopor på gården 84-årig kvinna vanvårdade lägenheten och släppte inte in Uppsalahems personal – blir vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.