Annons

Möglet har tagit greppet om deras hem

Trollhättan Trasiga lekplatser, uppbrutna källarförråd och mögelfyllda tvättutrymmen är några av de problem som boende på Slåttervägen i Trollhättan dras med varje dag. ”Det är katastrof, det är mögel överallt och ingen städar”, säger Xhemile Muharemi.

Tre tvåvåningshus byggda av tegel ramar in en av gräsmattorna på Slåttervägen i Trollhättan. Lekplatsen bestående av en röd rutschkana, en klätterställning, några gungor och en sandlåda har mer eller mindre vuxit igen med gräs. Asfalten är fylld av djupa hål, flera av lägenheterna står tomma och buskarna har vuxit sig vilda.

– Det kunde ha varit så mycket trevligare att vara här ute, säger Liselotte Karlsson som bott här i några år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon berättar att på vintern så snöröjs det inte särskilt bra.

– Titta här, säger hon och visar hur en bit av en framtand lossnat.

– Jag ramlade här förra vintern och slog sönder den.

Läs ocksåFamiljen Steffen flyr från möglet
Lekplatserna är i många fall förfallna och igenvuxna.
Lekplatserna är i många fall förfallna och igenvuxna.
Ovårdad utemiljö

Tillsammans med Minna Back visar hon oss runt i området. Här ligger cyklar slängda i buskarna. Parkbänkar har burits ut i skogen, en gunga hänger visset i ena repet och mycket av det vi ser är trasigt. I ett av cykelförråden står bland annat en isärplockad soffa, möblemanget ska ha stått där i över ett år.

– Det kommer folk som inte bor här, säger Minna Back, och pekar på bäddsoffan och berättar att där har någon sovit.

Men, ovårdad utemiljö och bråte i cykelförråden är inte allt. För Inga-Britt Dubois som bott i sin lägenhet i runt 40 år har problemen letat sig hela vägen in i hemmet.

Annons
Läs också"Det har trillat mellan stolarna"

– Det är ingen idé att anmäla. Det händer ändå inget. De vet hur här ser ut men gör inget, säger hon när hon visar upp badrummet som är fyllt med vad som verkar vara svartmögel.

Hon berättar att det renoverades för 23 år sedan, men att möglet snabbt kom tillbaka. Ventilationen i badrummet är inte tillräcklig menar hon.

Även Liselotte Karlsson fick fuktskada i sin lägenhet, men då i köket. Hon fick en mindre ersättningslägenhet, men säger att hon fortfarande betalar för sin större lägenhet. Hon fick också en elräkning på 700 kronor för den avfuktare som stått i hennes lägenhet.

– Jag fick bara till svar att de skulle se vad de kan göra med hyran, säger hon.

Kommunen har gjort kontroller

Miljökontoret från Trollhättans Stad har varit på plats under början av året och hittat bland annat mögel och dålig ventilation. Vissa av felen ska enligt kommunen vara åtgärdade. Området har dock haft problem med mögel tidigare, något vi på Hem & Hyra rapporterat om.

Även Hyresgästföreningen har ordnat en trygghetsvandring där en lista på brister ska lämnas in till hyresvärden.

I skogen ligger bland annat en parkbänk och en kundvagn övergiven.
I skogen ligger bland annat en parkbänk och en kundvagn övergiven.
Mögliga tvättstugor och otrygghet

Vi traskar genom ett litet skogsparti mot nästa bostadsområde där någon kastat skräp, en parkbänk står övergiven, några ensamma lek­saker ligger på backen och en kundvagn står tom intill buskaget. Här står fyra liknande tegelhus intill en lekplats som likt den andra vuxit igen och ser ut att ha legat i träda en längre tid.

Annons

Vi möter Xhemile Muharemi som är på väg för att tvätta.

Xhemile Muharemi tvättar i en av tvättstugorna på Slåttervägen i Trollhättan
Xhemile Muharemi tvättar i en av tvättstugorna på Slåttervägen i Trollhättan. Såväl tvättstuga som torkrum är fyllda med vad som ser ut som svartmögel.

– Det är katastrof. Katastrof! Det är mögel i tvättstugan. Det är mögel i torkrummet. Ingen städar och jag har anmält flera gånger, men inget händer, ingen kommer, säger hon.

När vi tittar till förråden möts vi av en uppbruten dörr. Även det hönsnät som täckt förråden är förstört och förråden ser ut att vara länsade. På golvet ligger flera
cigarettfimpar. I en dörr ser det ut som om någon huggit med kniv eller yxa och i ytterligare ett rum så stinker det av mögel.

– Folk brukar hänga härnere, på kvällarna är jag väldigt rädd och känner mig inte trygg, säger Xhemile Muharemi.

I förrådet ligger fimpar från cigaretter. Dörrarna till förråden intill är uppbrutna.
I förrådet ligger fimpar från cigaretter. Dörrarna till förråden intill är uppbrutna.

Vi har sökt hyresvärden Vatne Living sedan slutet av oktober för en kommentar kring hur de ser på hyresgästernas kritik och vilka åtgärder de planerar, men inte fått något svar.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Bostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.