HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Stäng Kronans högstadium för att minska segregationen”

Trollhättan Moderaterna i Trollhättan vill stänga högstadiet på Kronogården. "Eleverna måste få chans att lära sig svenska. Men det går inte på en skola där i princip alla har utländsk bakgrund", säger Peter Eriksson (M).
Foto: Trollhättans stad/Kajsa Wedberg
"Stäng högstadiet på Kronogården i Trollhättan." Det säger det moderata oppositionsrådet Peter Eriksson.

Tidigare i höst hände det i Skövde. Politikerna lade ner högstadiet i förorten Södra Ryd. Orsaken var att skolan hade för få elever med svensk bakgrund och för dåliga studieresultat.

Nu kräver oppositionen i Trollhättan samma sak. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill att Kronans högstadium på Kronogården läggs ner så snabbt som möjligt.

Läs ocksåSäljplaner för att rädda Eidars ekonomi

– Vi kan inte ha ett högstadium där endast 34 procent av niorna går ut med behörighet till gymnasiet, säger oppositionsrådet Peter Eriksson (M).

Med sina 5 869 invånare är hyresområdet Kronogården Trollhättans folkrikaste stadsdel.

Hur ser du på att den stadsdel i Trollhättan där det bor allra flest förlorar en fullständig grundskola? 

Läs ocksåWillhem säger upp avtal och tar ut överhyra: "Chockade"Linda Borg från Hyresgästföreningen är chockad över att Willhem tar ut överhyror.

– Jag ser inget problem med det. Vi har en stor centralort där flera stadsdelar saknar skolor. Eleverna kan åka buss. Det gjorde jag när jag började i högstadiet, säger Peter Eriksson (M).

Är situationen på Kronan ett misslyckande?

– Det är klart att det är ett misslyckande. Just därför är det viktigt att vi inte låser in elever på en skola där de inte kan lyckas, säger Peter Eriksson, som vill införa fri skolskjuts för samtliga elever för att på det viset göra det möjligt för fler elever att välja skola.

Annons
Läs ocksåHyresvärdarna satsar på Huskurage - men metoden får också kritik

Ett alternativ till att lägga ner Kronans högstadium skulle vara att locka dit fler elever med svensk bakgrund. Men det är något som Peter Eriksson tror är ”…betydligt svårare att lösa”.

– Grundproblemet är boendesegregationen. Att vi har en bostadsbrist som hänvisar nyanlända och invånare med utländsk bakgrund till vissa bostadsområden. Det skapar en segregation som sedan följer med in i skolan, säger Peter Eriksson som dock inte är helt främmande inför att politiken lägger sig i skolans elevsammansättning.

– Ur ett språkperspektiv kan det vara nödvändigt att sätta en regel för hur många nyanlända eller elever med utländsk bakgrund som kan gå på en skola. Att det exempelvis får vara maximalt 50 procent, säger Peter Eriksson.

Var gick du själv i skola?

– Mina första sex år gick jag på Sjuntorpsskolan utanför tätorten. Sedan tog jag bussen till Sylteskolan.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur det fria skolvalet förstärker den boendesegregation som redan finns i Trollhättan.

För även om andelen invånare med utländsk bakgrund är stor på Kronogården så är den ännu större bland eleverna på områdets skolor.

Annons

De senaste siffrorna visar att av de 5 869 personer som bor på Kronogården har 79,5 procent utländsk bakgrund.

På Kronans högstadium är andelen 98 procent. Områdets svenska familjer väljer således att sätta sina barn i andra skolor runt om i Trollhättan.

LÄS MER:

Systrarna Karpuzi valde bort Kronogårdens skolor

Souzan Shatara tror inte på Kronogårdens skolor

Läs också En månad efter dramatiska takraset kan Fredrik flytta hem igen Stödet som ger miljonärer lägre hyra – så spenderades statens bostadsmiljarder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.