HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hon tror inte på Kronogårdens skolor

Trollhättan Souzan Shatara vill ge sina yngsta döttrar en bra skolgång. Därför beklagar hon att familjen bor på Kronogården och inte klarar att skjutsa barnen till andra skolor i Trollhättan.
Foto: Kajsa Wedberg
Souzan Shatara önskar att hennes barn haft möjlighet att gå på andra skolor än de som finns på Kronogården i Trollhättan.

Souzan Shatara bor med man och fyra barn i en lägenhet på Kronogården i Trollhättan. De två äldsta barnen, en son och en dotter, gick sina första skolår på Kronogården. Inför årskurs sju gjorde de dock olika val.

– Vår son valde att börja busspendla till Paradisskolan, över en halvmil bort och i andra änden av stan. Han åker tidigt, får byta buss och korsa älven innan han kommer fram till sin skola. Men han ångrar det inte. Där har han möjlighet att gå i en särskild engelskaklass. Han har fått nya kompisar, som alla talar svenska. Och han klarar skolan bra, säger Souzan som grämer sig över att den nu 18-åriga dottern inte gjorde samma sak.

Läs ocksåLockar och skrämmer: Beslutet att ombilda klyver Göteborg – ”Ett för bra erbjudande för att missa”Hundra hushåll på Bondegärdet har fått erbjudande om ombildning, bland dem Bachir Talanis (till höger). I Latif Useins hus är det däremot inte aktuellt för närvarande. Han skulle heller inte vara intresserad av att köpa, säger han.

– Hon gick på Kronans högstadium och det var inte bra för henne. Eftersom hon inte fick godkända betyg försöker hon nu att läsa in det hon har missat på gymnasiets så kallade introduktionsprogram. Men hon har det tufft, säger Souzan Shatara.

När det så småningom blir dags de två yngsta döttrarna att börja skolan kommer det troligen att bli på Frälsegårdsskolan, en av Kronogårdens två grundskolor. Inte för att det är familjens förstahandsval utan för att det är där döttrarna är berättigade till en plats och för att den ligger på gångavstånd från lägenheten .

– Hade vi haft möjlighet så hade vi sökt oss till en annan skola i stan. Men att skjutsa och hämta på skolor i andra delar av stan fungerar inte för oss, säger Souzan Shatara.

Läs ocksåChristinas tålamod tröt när torktumlaren inte gått på ett halvår

Det som oroar Souzan är att hennes flickor inte får en ärlig chans att lyckas i skolan om de går på någon av Kronogårdens skolor. Statistiken visar att hennes oro är berättigad. Över 50 procent av sjätteklassarna som lämnade Frälsegårdsskolan i juni 2018 saknade godkända betyg i flera eller alla ämnen. På skolan Kronan låg siffran på 63,3 procent.

– Det spelar ingen roll hur bra jobb lärarna på de här skolorna gör. Förutsättningarna för att de ska lyckas finns inte. Inte när i princip samtliga elever har ett annat modersmål än svenska, säger Souzan Shatara.

Hem & Hyras granskning visar att det fria skolvalet förstärker den boendesegregation som redan finns i Trollhättan. För även om andelen invånare med utländsk bakgrund är stor på Kronogården så är den ännu större bland eleverna på områdets skolor. De senaste siffrorna visar att av de 5 869 personer som bor på Kronogården har 79,5 procent utländsk bakgrund. På Kronans högstadium är andelen 98 procent. Områdets svenska familjer väljer således att sätta sina barn i andra skolor runt om i Trollhättan.

Läs ocksåEn ny stadsdel i Luleå: "Har inte hänt sedan 1970-talet"

– Det hade vi också gjort om vi bara haft chansen. Det enda vi kan hoppas på nu är att kommunen lyckas få till en större blandning av svenska och utländska barn. Annars kommer det fortsätta att gå dåligt i skolan för barnen på Kronogården, säger Souzan Shatara.

Läs också Jobbet hos hyresvärden är deras nyckel in i samhället Värdens jobb bryter segregationen - "Nu har jag något att skriva på cv:n"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.