Annons

En tappad nyckel kan stå dig dyrt

Blekinge En borttappad nyckel kan bli en kostsam affär om låset måste bytas. Men det beror på var du bor. Det skiljer över tusen kronor mellan bostadsbolagen i Kronobergs län. I Blekinge är skillnaden som mest drygt 700 kronor.
Foto: Annika Wallsson
En borttappad nyckel kan stå dig dyrt, visar Hem & Hyras kartläggning.

Det är i regel när hyresgäster flyttar och inte kan lämna tillbaka rätt antal nycklar som byten av lås sker. Det sker även när en hyresgäst hör av sig för att en nyckel är borta och hyresgästen känner sig otrygg.

Kostnaden för cylinderbytet debiteras hyresgästen hos samtliga kommunala bostadsbolag i Kronoberg och Blekinge. Men kostnaderna för cylinderbyte eller om du vill ha en extra nyckel skiljer sig rejält mellan bolagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tappat nycklarna? Lugn – följ våra tips!

Billigaste låsbytet förra året var hos Allbohus i Alvesta. Här kostade det 500 kronor när Hem & Hyra tog in uppgifterna i december. Men det är det slut med. Sedan årsskiftet kostar det 2 000 kronor.

– Vi har legat jättelågt och har gjort en översyn på det vi debiterar. Vi ska hålla oss till omkring Sabos prislista och har beslutat om nya priser, säger Caroline Fagerström, kundchef hos Allbohus.

Läs ocksåAtt tappa hemnyckel kan bli dyrt - studenten Victoria betalade 4 000 kronor

Dyrast cylinderbyte sker hos Lessebohus som tar 3 000 kronor.

– Det är en genomsnittlig kostnad. Vi har många lägenheter där vi måste byta många cylindrar. Det kan vara fyra, fem för en lägenhet. Det handlar om förrådet, altandörr, dubbelcylinder och så vidare. Kostnaden för oss överstiger den summan, förklarar Lillan Sunesson, driftsamordnare hos Lessebohus.

Annons

Bengt Ericsson är förvaltare hos Karlskronahem där det sker upp till 180 cylinderbyten per år.

Läs ocksåDyrt slarva bort nycklarna

– De flesta byten sker vid avflytt när det saknas nycklar. Det är för att säkerställa att ingen obehörig kommer in.

Vilka är det som brukar tappa sina nycklar?

– Det är väldigt blandat. Ofta kan det vara barn som tappat en nyckel men även äldre. Eller så kan det vara så att man har lånat ut en nyckel till någon man inte borde ha lånat ut den till, att man kanske inte får den tillbaka. Så det kan vara väldigt olika anledningar till ett cylinderbyte, säger Bengt Ericsson.

I artikeln i länken nedan berättar vi om hyresgästen Gunnar som fick en faktura på över 5 000 kronor för sitt låsbyte.

Är den kostnaden verkligen rimlig?

– Nej, det är det inte. Det slår väldigt hårt mot hyresgästen, säger Ingrid Buskas, regionjurist på Hyresgästföreningen Sydost.

Annons

Hon menar att det inte är självklart att hyresgästen ska behöva betala för en borttappad nyckel eller för cylinderbyte.

– Som hyresvärd får man kalkylera med att sådant här händer. Det är dessutom sällan en nyckel går att spåra till ett visst lås varför man kan ifrågasätta om det är nödvändigt med cylinderbyte.

I framtiden kan en borttappad nyckel bli en mindre kostsam affär.

– Trenden går mot ett utökat taggsystem. Det kan i framtiden minska problem med dyra låsbyten, eftersom det enkelt går att programmera om en tagg, säger Ingrid Buskas.

Läs mer: Gunnars låsbyte gick på femtusen kronor

Fakta: Så här mycket kostar låsbytet
Källa: Bostadsbolagen. *Ingen uppgift eller kan inte uppskatta antalet.

Undersökningen visar kostnaderna under 2018. Allbohus har höjt sin avgift vid årsskiftet till 2 000 kronor.

Fakta: Låsbyten
  • Hem & Hyra har skickat ut en enkät till de kommunala bostadsbolagen i Blekinge och Kronoberg om vad det kostar att få en ny nyckel, nyckelbricka och byta lås. Bolagen tar oftast betalat per cylinder, vilket gör att priset skiljer sig åt beroende på om låset innehåller en eller flera cylindrar, vi redovisar en cylinder. En extra cylinder, exempelvis till altandörren, kostar kring 800 kronor, uppger ett par av bolagen.
  • Sabo är en organisation för cirka 300 kommunala bostadsbolag. De trycker varje år en lista med rekommendationer över vad saker i en hyresrätt bör kosta.
  • Rekommendationen 2017 för låsbyten är: Låscylindrar med tre stycken nycklar 1 295 kronor. Dubbelcylindrar med tre nycklar 1 975 kronor. Kopieringsskyddad nyckel i system 400 kronor.

 

Läs också Hyresgäst slipper betala för låsbyte Hans låsbyte kostade över 5000 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.