HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hans låsbyte kostade över 5000

Jönköping Gunnar Tågerud fick en chock när han öppnade fakturan för låsbytet. 5 500 kronor kostade det honom att tappa nyckeln. – Det här kan inte vara rätt, säger han.
Foto: David Wreland
Gunnar Tågreud fick en dyr räkning för låsbytet.

Gunnar Tågerud hyr en lägenhet i Huskvarna av Svenska Bostadsfonden. I våras tappade Gunnars son bort den sista nyckeln till lägenheten. Värden hänvisade till deras förvaltare Riksbyggen som kom och bytte låset. Tre månader senare damp fakturan ner i Gunnars brevlåda. 5 500 kronor kostade kalaset. 

– Det är en orimligt hög kostnad, säger Gunnar.

Läs ocksåFiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarnaKvinna i soffa med en hundvalp

Gunnar Tågerud bor en trappa upp i ett sutteränghus. Låsbytet gällde ytterdörren som Gunnar trodde innehöll en låskolv. Men till Hem&Hyra ger värden andra uppgifter.

– De här fastigheterna är utrustade med ett särskilt lås med två cylindrar och av hög säkerhetsklass, förklarar Thord Magnusson, fastighetschef på Svenska Bostadsfonden.

Han menar att fakturan motsvarar bostadsbolagets självkostnad för låssmedens material och Riksbyggens arbetstid för att montera låset. Låssmedens material kostade 3300 kronor. Riksbyggens arbetstid för montering kostade ytterligare en tusenlapp. Sammanlagt kostade material och arbete 4374 kronor exklusive moms på 25 procent. Thord Magnusson menar att de inte kommer att backa på det höga fakturabeloppet.

Läs ocksåFler grannar vågar agera mot våld efter tre år med Huskurage

– Det är otur när man tappar en nyckel, men det är inget vi kan göra något åt.

Men Gunnar Tågerud har inte haft en aning om att fastigheten är utrustad med ett speciallås. 

Borde ni inte upplysa era hyresgäster om att deras lägenheter är utrustade med ett särskilt lås och att ett låsbyte därför kan innebära höga kostnader?

Läs ocksåEldhärjat hus rivs – hyresgästerna sägs upp

– Vi kan inte upplysa dem om allt. Det är dessutom väldigt sällan som vi behöver göra låsbyten, säger Thord Magnusson.

Men under samtalets gång ändrar han sig. Värden ska nu bli bättre på att informera hyresgästerna om låset.

– Vi ska gå ut med ett meddelande till alla hyresgäster om att de bor i fastigheter med speciallås och vad det kan innebära om man tappar nyckeln, lovar han.

Läs också Han hotade personalen men fick behålla lägenheten – förundersökning lades ner Spottande hyresgäst blir av med lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.