HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Dyrt slarva bort nycklarna

Skåne Håll hårt i dina lägenhetsnycklar. De flesta hyresvärdar kräver byte av hela låset när en nyckel kommit bort. Det kan stå dig dyrt.
Foto: Kristina Wahlgren
Familjen tvingas att lämna sin lägenhet efter att sonen stört grannarna i hyreshuset i centrala Malmö.

Om du som hyresgäst hos LKF i Lund slarvar bort dina lägenhetsnycklar kan det kosta dig upp till 5 000 kronor. Priset varierar beroende på om det handlar om nycklar till postfack, ytterdörr eller balkongdörr.
Alla nycklar som du kvitterar ut vid inflyttning måste lämnas tillbaka när du flyttar ut. Det räcker inte att göra en ny nyckel om du har slarvat bort en eftersom det ska vara rätt märkning på varje enskild nyckel. Det handlar om säkerhet.

LKF är inte på något vis unika. De flesta kommunala bostadsbolag resonerar på liknande vis. Däremot skiljer sig prislappen avsevärt på låsbyte beroende på var du bor. Bor du hos Simrishamnsbostäder kommer du relativt billigt undan med 425 kronor för ett nytt lås.

Läs ocksåBorttappad nyckel kan kosta tusenlappar: "Jag rekommenderar alla att byta lås"Polis står intill nyckelskåpet där borttappade nycklar hänger i långa rader.

Hos MKB i Malmö kostar det alltid 2 789 kronor att få ett nytt lås insatt medan Trelleborgshem tar 1 305 kronor. Priserna beror bland annat på typ av nycklar och lås. De flesta hyresvärdar väljer i dag kopieringsskyddade nycklar. De är dyrare och går inte att ersätta utan tillstånd från hyresvärden.
Med kopieringsskydd vet man exakt antal nycklar som tillverkades för just det låset, vilket är bra ur säkerhetsperspektiv.

Annons

Studentbostadsbolaget i Lund, Af bostäder, byter alltid hela låset om en nyckel kommer bort.
– Av säkerhetsskäl genomförs alltid cylinderbyte då och det är oavsett antal nycklar som förlorats, säger Claes Hjortronsteen på Af bostäder.

MKB i Malmö har 22 000 hyresgäster och där försvinner också flest antal nycklar. 2 400 hyresgäster vill varje år ha en ny nyckel. Totalt görs årligen 335 låsbyten hos MKB.

Annons
Läs ocksåTappat nycklarna? Så här mycket kan det kosta digNycklar, pengar och en inbrottstjuv som symboliserar riskerna med att tappa bort en nyckel.
Läs också Elaine drabbades av nyckelkaos - soporna samlades på hög Sölvesborgshem taggar lägenheter 58 trapphus genomsökta i jakt på mordvapen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.