Annons

Att tappa hemnyckel kan bli dyrt – studenten Victoria betalade 4 000 kronor

Västra Götaland Det är stora skillnader mellan hur mycket värdarna tar ut för en förlorad nyckel visar Hem & Hyras rundringning. Victoria Nareviks stulna nyckel kostade henne 4 000 kronor.

Det var under nollningen på högskolan i Borås som handväskan med nyckeln i försvann. En dyrbar historia. Victoria Narevik blev 4 000 kronor fattigare.
Förtvivlad ringde hon hyresvärden mitt i natten. Han ställde omedelbart upp, körde hem henne och fixade att en låssmed kom. Trots att det var helg.
– Det är klart man hjälper en medmänniska i bekymmer, säger hyresvärden Stig Arvidsson.

Victoria Narevik fick betala vad låssmeden tog för byte av två cylindrar inklusive nya nycklar. Pengarna delades upp.
– För en fattig student var det en tuff start på boendet, säger Victoria Narevik. Skillnaden är stor mellan vad hyresgästerna får betala.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Av de bolagen Hem & Hyra ringt är privata Pineskär billigast. Normalt ersätter de en tappad nyckel med en ny för 85–90 kronor. Om en hyresgäst flyttar utan att lämna nyckeln använder sig bolaget av ett särskilt låssystem. Förenklat innebär det att låset måste bytas efter tre tappade nycklar. Priset är drygt 400 kronor.
– När vi talar om vad det kostar brukar hyresgästen hitta nyckeln, säger Mats Johansson, fastighetsansvarig på Pineskär.

AB Bostäder i Lidköping är näst billigast. Där kostar 109–160 kronor per utkvitterad nyckel plus 300 kronor i arbetskostnad när de byter cylinder.
– Vi kan hålla låga priser eftersom cylindrarna ingår i ett större system. En liten hyresvärd med få lägenheter har inte samma möjligheter, säger Gunilla Karlsson, marknadschef.

Hos Hyresbostäder kostar en bortslarvad nyckel 110 kronor och låsbyte 650 kronor och Skövdebostäder tar 650–800 kronor beroende av låssystem.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Hos Senäte är variationerna stora beroende av låssystem, inklusive tre nycklar får du betala 800–1 400 kronor.

Annons

Kommunala Bollebo i Bollebygd tar 1 650 kronor för ny cylinder inklusive tre nycklar. Alla låsbyten sker med egen personal.
– Men vi håller på och ser över prislistan som är gammal. Vi måste ha täckning för våra kost-nader, säger vd Ulla Jonasson.

Apartment Bostad ser det som säkerhet att byta lås när nyckeln är försvunnen. Låsbyte kostar 2 000–2 500 kronor.

Läs ocksåLena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”Toalettdörren gick i baklås och Lena, 69 år, blev inlåst. Först nio dygn senare kunde hennes barn rädda henne.

AB Bostäder i Borås tar 1 300–2 600 kronor, det modernaste låset är dyrast. En nyckel kostar cirka 200 kronor.

De flesta andra har som rutin att byta låscylinder, men är flexibla.
– Vi byter inte om hyresgästen kan göra det trovärdigt att nyckeln inte kan spåras. Men det är en djungel, även nästa boende ska känna sig trygg, säger Roy Grahn, förvaltnings- och byggchef på Sotenäsbostäder.
En bortslarvad nyckel kostar 600–2 000 kronor. Dyrast i radhus som har upp till sex cylindrar.

Gekå Fastigheter tar 1 000 kronor för cylinderbyte och tre nya nycklar. Om det räcker med kopiering kostar det en dryg hundring.

Annons

I motsats till övriga bolag är borttappade nycklar välkänt hos Uddevallahem.
– Vi byter säkert sex cylindrar i veckan, säger områdeskontoristen Sandra Göransson.
Här får man betala arbetskostnaden på 320 kronor och 110–256 kronor för nya nycklar.

Tappat nycklarna? Lugn – följ våra tips!

Text: Minna Mäki och Monica Bogsjö-Andersson

Fakta: Tips & råd när du förlorat hemnyckeln


Hyreslagen tar inte upp hur förlorade nycklar ska hanteras, det beror bland annat på om du slarvat. Försök att komma överens med värden.
Rimligt är att låset byts ut om det går att spåra nyckeln till din lägenhet.
Kolla med ditt försäkringsbolag om du har rätt till ersättning.Nyckelbricka med ID-nummer kan hjälpa dig att återfå nycklarna. Polisen och det företag som registrerat brickans nummer kan spåra dig.

Läs också Nya lås ska stoppa avföring, sex och missbruk i Bodenbos källare Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt" Hyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska lås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.