Annons

En trea blir 64 kronor dyrare i Gnosjö

Gnosjö Järnbäraren har enats med Hyresgästföreningen om nästa års hyreshöjning. Hyran höjs med 1,47 procent. Men den egentliga höjningen är 2,66 procent.

Förhandlingarna om årets hyror hos Järnbäraren strandade och det blev HMK, Hyresmarknadskommittén, som fick avgöra. Det var något som båda parter ville undvika inför nästa års hyror. Och det gick vägen. Parterna kunde enas.

– Vi hade en bra diskussion och vi gjorde en väldigt bra uppgörelse för hyresgästerna. Vi förde även samtal om boinflytande och ska påbörja ett arbete med inflytande för hyresgästerna, säger Brigitte Widell, förhandlare hos Hyresgästföreningen Sydost.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Som en effekt av att HMK avgjorde årets hyror fick hyresgästerna sin höjning i maj i år, då hela årets höjning slogs ut på återstående hyror. Inför nästa års hyror justerades nivån till den egentliga månadshyran, som den varit om hyresgästerna haft höjningen utslagen på årets samtliga månader.

Sett från den nivån höjs hyrorna med 2,66 procent nästa år. Räknar man på nivån som hyresgästerna betalat från maj i år så blir nästa års höjning i genomsnitt 1,47 procent.

Annons

I kronor och ören handlar det om ungefär 64 kronor mer i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter. Det hela motiveras av allmänna kostandsökningar, underhåll samt borgensavgift.

Läs ocksåHögsta höjningen på decennier - hyresgästen Mia: "Jag blir chockad"Mia Rosell, hyresgäst hos Vätterhem, konstaterar att många av hennes grannar redan kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

Gunnar Lindow är nytillträdd vd för Järnbäraren.

– Det var min första förhandling och jag tycker att det var ett bra samarbete. Jag hoppas att båda parter är nöjda, säger Gunnar Lindow.

Annons

Järnbäraren ägs av Gnosjö kommun och har ungefär 530 lägenheter.

Läs också"Smutstvätt är skräp" – det här händer med dina prylarKronofogdens kontor.
Läs också Kenneth förlorar sitt bibliotek efter flera års kamp: "En rättsskandal" Kenneth vädjar till Högsta domstolen - vill behålla sitt bibliotek Kenneth tvingas flytta sitt bibliotek: "Det här är upprörande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.