Annons

Eslövs kommun vill ta 20 miljoner kronor från allmännyttan

Eslöv Moderaterna och Socialdemokraterna i Eslöv föreslår att kommunen ska plocka ut 20 miljoner från Ebo i nästa års budget. Hyresgästföreningen är kritisk.

Orsaken till att Eslöv kommun behöver stärka sin kassa är en begränsad ökning av skatteintäkter och lägre stadsbidrag. I våras sålde Ebo alla sina fastigheter i bostadsområdet Berga och fick in 200 miljoner kronor – pengar som skulle användas till nybyggnation.
När Hem & Hyra skrev om försäljningen den 21 mars fick Hyresgästföreningens förhandlare Margareta Björkvald löfte om att kommunen inte skulle ta ut några pengar. Då hette det:

− Vi har även fått en försäkran av Ebo att den vinst de gör på försäljningen ska gå till nybyggnation. Kommunen kommer inte att ta ut vinsten som utdelning utan den går oavkortat till nyproduktion över tid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu vill Moderaterna och Socialdemokraterna i ett gemensamt förslag ta ut 20 miljoner kronor från Ebo för att täcka utgifterna i nästa års budget. Hyresgästföreningen Region norra Skånes förhandlare Peter Olsén är kritisk.

− Orsaken till att Ebo sålde lägenheterna på Berga var att de skulle bygga nytt. 20 miljoner ut ur kassan betyder ex antal färre ny- och ombyggda lägenheter.

Annons

Hyresgästföreningen och Ebo har en tvåårig hyresuppgörelse. Det innebär att hyrorna för 2014 redan är satta och hamnar på i genomsnitt 1,95 procent. Men om förslaget går igenom vill Hyresgästföreningen se över avtalet.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

− Vi har förhandlat fram ett hyresavtal som ska täcka upp för nyproduktion och underhåll men om nu pengarna kommer att sticka iväg till kommunen kanske förhandlingen måste tas om.

Hur kommer Hyresgästföreningen att agera nu?

− Vi måste utvärdera vad det hela handlar om innan vi bestämmer oss för hur vi ska agera.

Annons
Läs ocksåKameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljanI förgrunden syns en stekpanna på en spis. Bakom den syns en kvinna i rutig skjorta som stödjer sig med ena armen mot köksbänken. I bakgrunden syns en man so sitter vid ett bord.

Den 25 november behandlas Eslövs budget för 2014 i kommunfullmäktige. Våren 2012 ville Kristianstads kommun ta ut 10 miljoner kronor från allmännyttan. Då protesterade hyresgästerna och förslaget togs tillbaka.

Läs hela artikeln om Ebos försäljning av fastigheter i Berga här och läs mer om hyresgästernas protester i Kristianstad här

Läs också Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.