HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Farligt ämne i vattenrör kartläggs

Nyheter Tre myndigheter granskar gemensamt hur utbrett och hur farligt det är om det farliga ämnet bisfenol A finns i renoverade drickvattenrör.

Att belägga insidan av gamla avloppsrör med plast för att slippa byta ut dem är en metod som funnits i över tio år och är etablerad. Det kallas vardagligen för relining eller rörrenovering.

Långt ifrån lika vanligt är det att dricksvattenrör relinas, allra oftast byts de ut mot nya. Det rör sig om maximalt 3 000 lägenheter i hela landet, enligt Erik Gravenfors, projektledare på Kemikalieinspektionen.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

En del av dessa lägenheter kan ha relinats med plast som innehåller farliga ämnet bisfenol A, som i stora mängder kan försämra människans fortplantningsförmåga. 

Nu kartlägger Kemikalieinspektionen, Livsmedelverket och Boverket gemensamt var dessa lägenheter finns och tar vattenprover som analyseras. 

– Vi har fått in en del resultat, mer än så kan jag inte avslöja nu, säger Erik Gravenfors.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

För några år sedan uppmärksammades upptäckten av bisfenol A stort i media. Efter det har ett av de två företag som gör relining av dricksvattenrör i konkurs. 

– Det finns metoder som inte innehåller bisfenol A. Den bild vi har är att man numera helt gått över till dessa tekniker, säger Erik Gravenfors.

Senast den 15 december i år ska myndigheterna sammanställa och redovisa resultaten till regeringen.    

Läs ocksåHåkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronorTinna Knapes och Håkan Janssons specialbyggda kök revs ut. Sedan chokchöjde värden hyran. Nu sänks den igen och de får pengara tillbaka.
Läs också Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.