Annons

Farligt ämne i vattenrör kartläggs

Nyheter Tre myndigheter granskar gemensamt hur utbrett och hur farligt det är om det farliga ämnet bisfenol A finns i renoverade drickvattenrör.

Att belägga insidan av gamla avloppsrör med plast för att slippa byta ut dem är en metod som funnits i över tio år och är etablerad. Det kallas vardagligen för relining eller rörrenovering.

Långt ifrån lika vanligt är det att dricksvattenrör relinas, allra oftast byts de ut mot nya. Det rör sig om maximalt 3 000 lägenheter i hela landet, enligt Erik Gravenfors, projektledare på Kemikalieinspektionen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En del av dessa lägenheter kan ha relinats med plast som innehåller farliga ämnet bisfenol A, som i stora mängder kan försämra människans fortplantningsförmåga. 

Nu kartlägger Kemikalieinspektionen, Livsmedelverket och Boverket gemensamt var dessa lägenheter finns och tar vattenprover som analyseras. 

Annons

– Vi har fått in en del resultat, mer än så kan jag inte avslöja nu, säger Erik Gravenfors.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

För några år sedan uppmärksammades upptäckten av bisfenol A stort i media. Efter det har ett av de två företag som gör relining av dricksvattenrör i konkurs. 

– Det finns metoder som inte innehåller bisfenol A. Den bild vi har är att man numera helt gått över till dessa tekniker, säger Erik Gravenfors.

Annons

Senast den 15 december i år ska myndigheterna sammanställa och redovisa resultaten till regeringen.    

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.
Läs också Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.