Annons

Det blåser rakt in i hennes lägenhet

Tomelilla ​Dörrar och fönster som inte går att stänga ordentligt. Dragigt och kallt. Birgitta och de andra hyresgästerna på Östergatan 8 i centrala Tomelilla kräver en rejäl upprustning av värden.

​– Det är friska vindar, säger Birgitta Sjerén och skrattar. 

Annons
 
Ute sliter vinden tag i Tomelillaborna. Men även inne hos Birgitta gör sig vädret påmint. Gardinerna fladdrar i draget från fönstren.
 
I flera år har Birgitta och hennes grannar kämpat för att få fastighetsägaren, den Malmöbaserade mäklaren Patrik Jörnklev, att åtgärda bristerna i det gamla 20-talshuset. I höstas gav hyresnämnden dem rätt på flera punkter. Fastighetsägaren måste bland annat isolera fönster och en del dörrar.
 
Sedan har ingenting hänt, värden  har överklagat domen.
 
– Jag är så trött på det att jag spyr. Om det inte varit så jobbigt hade jag flyttat, suckar Birgitta som bott i huset i fyra år.
 
4 700 kronor i månaden betalar Birgitta för sin trerummare. En helt okej hyra tycker hon, om bara standarden hade varit bättre.
 
– Det är trevligt att värden försöker bevara det gamla men man får ändå göra så att man kan bo här, säger hon.
 
Birgitta får medhåll av Lars Olov Strand, miljöinspektör på Tomelilla kommun.
 
– Kraven på en god boendemiljö utgår från människors behov och inte från bostadens ålder, säger han.
 
Miljöförvaltningen har i ett brev till hyresvärden krävt svar på vad man tänker göra för att förbättra inomhusmiljön.  

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Barnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen" Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev Miljöförvaltningen: Övergivet hus skadar hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.