Annons

Kommunen vill sätta stopp för draget på Östergatan i Tomelilla

Malmö ​Tomelilla kommun kräver att fastighetsägaren, den Malmöbaserade mäklaren Patrik Jörnklev, åtgärdar bristerna i den dragiga fastigheten på Östergatan 8 som Hem & Hyra skrivit om tidigare. Men trots bristerna har värden fått igenom en hyreshöjning på 7,1 procent efter strid i hyresnämnden.

​Hyresgästerna har länge klagat över den dåliga standarden i det gamla 20-talshuset. Redan i höstas fick de rätt i hyresnämnden. Fastighetsägaren skulle enligt nämndens beslut bland annat isolera fönster och dörrar. Patrik Jörnklev överklagade till hovrätten och sedan dess har ingenting hänt.

Men nu griper miljöförvaltningen på kommunen in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Fastighetsägaren har fått ett föreläggande att se till att fönstren är helt täta och går att stänga, han ska dessutom utföra en undersökning av inomhusklimatet inför eldningssäsongen, säger Lars Olov Strand, miljöinspektör vid Tomelilla kommun. 

Annons

Värden har två månader på sig att täta fönstren. Undersökningen av inomhusklimatet ska vara utförd och redovisad senast den 15 september.

Trots bristerna har fastighetsägaren precis fått igenom en hyreshöjning på hela 7,1 procent. När hyresnämnden i höstas beslutade att han skulle åtgärda bristerna i fastigheten svarade han med kraftiga hyreshöjningar. Hyresgästföreningen kallade det då för en ren hämndaktion och motsatte sig höjningen. Men när parterna nyligen möttes i hyresnämnden blev det förlikning.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– Det var det bästa vi kunde få genom. Hade vi fortsatt hade resultatet blivit sämre för hyresgästerna, säger Anja Schröder, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons

Hon håller med om att 7,1 procent är en väldigt stor höjning men förklarar att det berodde på att hyrorna i huset inte höjdes alls under förra året. 

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.