HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunen vill sätta stopp för draget på Östergatan i Tomelilla

Malmö ​Tomelilla kommun kräver att fastighetsägaren, den Malmöbaserade mäklaren Patrik Jörnklev, åtgärdar bristerna i den dragiga fastigheten på Östergatan 8 som Hem & Hyra skrivit om tidigare. Men trots bristerna har värden fått igenom en hyreshöjning på 7,1 procent efter strid i hyresnämnden.

​Hyresgästerna har länge klagat över den dåliga standarden i det gamla 20-talshuset. Redan i höstas fick de rätt i hyresnämnden. Fastighetsägaren skulle enligt nämndens beslut bland annat isolera fönster och dörrar. Patrik Jörnklev överklagade till hovrätten och sedan dess har ingenting hänt.

Men nu griper miljöförvaltningen på kommunen in.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

– Fastighetsägaren har fått ett föreläggande att se till att fönstren är helt täta och går att stänga, han ska dessutom utföra en undersökning av inomhusklimatet inför eldningssäsongen, säger Lars Olov Strand, miljöinspektör vid Tomelilla kommun. 

Värden har två månader på sig att täta fönstren. Undersökningen av inomhusklimatet ska vara utförd och redovisad senast den 15 september.

Trots bristerna har fastighetsägaren precis fått igenom en hyreshöjning på hela 7,1 procent. När hyresnämnden i höstas beslutade att han skulle åtgärda bristerna i fastigheten svarade han med kraftiga hyreshöjningar. Hyresgästföreningen kallade det då för en ren hämndaktion och motsatte sig höjningen. Men när parterna nyligen möttes i hyresnämnden blev det förlikning.

Läs ocksåHär är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigareSävsjö, sävebo, hyresförhandlingar 2022, hyror 2022

– Det var det bästa vi kunde få genom. Hade vi fortsatt hade resultatet blivit sämre för hyresgästerna, säger Anja Schröder, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hon håller med om att 7,1 procent är en väldigt stor höjning men förklarar att det berodde på att hyrorna i huset inte höjdes alls under förra året. 

Läs också Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan Här är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.