HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fastighetsägarna: ”De hade inte fått 0,88 procent utan vår strandning”

Malmö I går stod det klart att Hyresgästföreningen gjort upp direkt med flera större privata fastighetsägare i Malmö om hyrorna. 8 000 hyresgäster berörs. En "ren utpressningssituation", beskriver Susanna Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd, dagens förhandlingssystem.
Foto: Gry Ellebjerg

Fastighetsägarna Syd påkallade om hyresförhandlingar redan i somras. Efter ett antal förhandlingstillfällen mellan parterna, i det här fallet Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd, stod det klart att man inte kunde mötas och Fastighetsägarna Syd valde då att stranda förhandlingarna. Därefter gick fastighetsägarna ut och gjorde en så kallad direktavisering, det vill säga skickade ut hyresavier för 2017 med en ny högre hyra, trots att man inte kommit överens om nivåer. Oseriöst, menade Hyresgästföreningen. Ett antal privata fastighetsägare avstod dock från att direktavisera och som Hem & Hyra kunde berätta igår nu har dessa kommit överens direkt med Hyresgästföreningen om en höjning på 0,88 procent. Fastighetsägarna Syd ifrågasätter förhandlingssystemet som de menar tvingar fram alltför låga uppgörelser.

– Våra fastighetsägare känner en oerhörd frustration kring förhandlingssystemet och Hyresgästföreningens monopol. Äger man fastigheter på lång sikt behöver man pengar för att bekosta det. Det krävs en affärsmässighet och då kan vi inte ha det som idag för då kommer hyresrätten inte att överleva, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd.

Läs ocksåHyresnämnden ska besöka överfylld lägenhet

Kan man inte se den nya uppgörelsen som kritik mot ert agerande i förhandlingarna?

– Absolut inte. Det finns inget som helst motsatsförhållande i det här. Sedan kanske Hyresgästföreningen gör allt för att få det att se ut så. Jag skulle vilja säga att det funnits en dialog mellan oss och Hyresgästföreningen och sedan har kanske hyresvärdarna skrivit under själva, säger Susanne Rikardsson.

Även MKB:s hyresgäster har fått en höjning på 0,88 procent.

Läs ocksåHyresgäst som stal el från trapphuset sägs upp

– Men tror du att de hade fått det om inte vi hade strandat i höstas? Det hade de inte. De nivåer som erbjöds oss i höstas låg på en extremt låg nivå.

Varför har inte ni kunnat komma överens än?

– Vi representerar många olika fastighetsägare och behoven ser olika ut. Den här uppgörelsen visar att det inte handlar om någon förhandling, säger Susanne Rikardsson.

Läs också"Äldre kvinnor drabbas hårdast av marknadshyror"

 

 

Läs också Misstänks svartuthyrning prövas Polygamist i hyrestvist – "Jag bodde med min fru och sen gifte jag mig med en annan också"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.