Annons

Fastighetsägarna: ”De hade inte fått 0,88 procent utan vår strandning”

Malmö I går stod det klart att Hyresgästföreningen gjort upp direkt med flera större privata fastighetsägare i Malmö om hyrorna. 8 000 hyresgäster berörs. En "ren utpressningssituation", beskriver Susanna Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd, dagens förhandlingssystem.
Foto: Gry Ellebjerg

Fastighetsägarna Syd påkallade om hyresförhandlingar redan i somras. Efter ett antal förhandlingstillfällen mellan parterna, i det här fallet Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd, stod det klart att man inte kunde mötas och Fastighetsägarna Syd valde då att stranda förhandlingarna. Därefter gick fastighetsägarna ut och gjorde en så kallad direktavisering, det vill säga skickade ut hyresavier för 2017 med en ny högre hyra, trots att man inte kommit överens om nivåer. Oseriöst, menade Hyresgästföreningen. Ett antal privata fastighetsägare avstod dock från att direktavisera och som Hem & Hyra kunde berätta igår nu har dessa kommit överens direkt med Hyresgästföreningen om en höjning på 0,88 procent. Fastighetsägarna Syd ifrågasätter förhandlingssystemet som de menar tvingar fram alltför låga uppgörelser.

– Våra fastighetsägare känner en oerhörd frustration kring förhandlingssystemet och Hyresgästföreningens monopol. Äger man fastigheter på lång sikt behöver man pengar för att bekosta det. Det krävs en affärsmässighet och då kan vi inte ha det som idag för då kommer hyresrätten inte att överleva, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kan man inte se den nya uppgörelsen som kritik mot ert agerande i förhandlingarna?

– Absolut inte. Det finns inget som helst motsatsförhållande i det här. Sedan kanske Hyresgästföreningen gör allt för att få det att se ut så. Jag skulle vilja säga att det funnits en dialog mellan oss och Hyresgästföreningen och sedan har kanske hyresvärdarna skrivit under själva, säger Susanne Rikardsson.

Annons

Även MKB:s hyresgäster har fått en höjning på 0,88 procent.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

– Men tror du att de hade fått det om inte vi hade strandat i höstas? Det hade de inte. De nivåer som erbjöds oss i höstas låg på en extremt låg nivå.

Varför har inte ni kunnat komma överens än?

– Vi representerar många olika fastighetsägare och behoven ser olika ut. Den här uppgörelsen visar att det inte handlar om någon förhandling, säger Susanne Rikardsson.

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

 

 

Läs också Västsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan Halländska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.