HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fastighetsägarna: ”De hade inte fått 0,88 procent utan vår strandning”

Malmö I går stod det klart att Hyresgästföreningen gjort upp direkt med flera större privata fastighetsägare i Malmö om hyrorna. 8 000 hyresgäster berörs. En "ren utpressningssituation", beskriver Susanna Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd, dagens förhandlingssystem.
Foto: Gry Ellebjerg

Fastighetsägarna Syd påkallade om hyresförhandlingar redan i somras. Efter ett antal förhandlingstillfällen mellan parterna, i det här fallet Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd, stod det klart att man inte kunde mötas och Fastighetsägarna Syd valde då att stranda förhandlingarna. Därefter gick fastighetsägarna ut och gjorde en så kallad direktavisering, det vill säga skickade ut hyresavier för 2017 med en ny högre hyra, trots att man inte kommit överens om nivåer. Oseriöst, menade Hyresgästföreningen. Ett antal privata fastighetsägare avstod dock från att direktavisera och som Hem & Hyra kunde berätta igår nu har dessa kommit överens direkt med Hyresgästföreningen om en höjning på 0,88 procent. Fastighetsägarna Syd ifrågasätter förhandlingssystemet som de menar tvingar fram alltför låga uppgörelser.

– Våra fastighetsägare känner en oerhörd frustration kring förhandlingssystemet och Hyresgästföreningens monopol. Äger man fastigheter på lång sikt behöver man pengar för att bekosta det. Det krävs en affärsmässighet och då kan vi inte ha det som idag för då kommer hyresrätten inte att överleva, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Kan man inte se den nya uppgörelsen som kritik mot ert agerande i förhandlingarna?

– Absolut inte. Det finns inget som helst motsatsförhållande i det här. Sedan kanske Hyresgästföreningen gör allt för att få det att se ut så. Jag skulle vilja säga att det funnits en dialog mellan oss och Hyresgästföreningen och sedan har kanske hyresvärdarna skrivit under själva, säger Susanne Rikardsson.

Annons

Även MKB:s hyresgäster har fått en höjning på 0,88 procent.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

– Men tror du att de hade fått det om inte vi hade strandat i höstas? Det hade de inte. De nivåer som erbjöds oss i höstas låg på en extremt låg nivå.

Varför har inte ni kunnat komma överens än?

– Vi representerar många olika fastighetsägare och behoven ser olika ut. Den här uppgörelsen visar att det inte handlar om någon förhandling, säger Susanne Rikardsson.

Annons
Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

 

 

Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.