HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresstriden i Malmö fortsätter

Malmö Fastighetsägarna Syd har redan skickat ut avier till hyresgästerna med en ny högre hyra för 2017. Bluff, menar Hyresgästföreningen som vill nu göra upp direkt med hyresvärdarna.

Fastighetsägarna Syd företräder omkring 150 små och stora privata hyresvärdar i Malmö, däribland Trianon, HSB Sundsfastigheter, Stena Fastigheter och Contentus. För en månad sedan valde Fastighetsägarna Syd att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen om 2017 års hyresnivåer. Redan då befarade Hyresgästföreningens förhandlare att Fastighetsägarna Syd skulle uppmana sina kunder att skicka ut hyresavier med en ny och högre hyra, trots att den inte är förhandlad. Det är inte olagligt i sig men enligt Hyresgästföreningen omoraliskt.

Mycket riktigt landade några veckor senare nya hyresavier hos hyresgästerna. Hyresgästföreningen menade att hyresvärdarna körde över hyresgästerna och kallade avierna för bluffakturor i en annonskampanj. Hyresgästföreningen uppmanade alla hyresgäster att fortsätta betala den gamla hyran medan Fastighetsägarna Syd menade att det stod hyresgästerna fritt att göra som de ville, betala den nya hyran eller den gamla.

Läs ocksåFörhandlingarna för 6 000 har brutit samman - Lundastudenter vägrar betala mer i hyra

Läs även: Privata hyresvärdar höjer hyrorna direkt

– Det handlar om mycket låga hyreshöjningar och jag är övertygad om att hyresgästerna själva är kapabla att avgöra hur de vill göra. Vi kommer att skicka ut extremt tydlig information om deras valmöjligheter, sa Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd till Hem & Hyra.

Nu väljer Hyresgästföreningen att via brev kontakta alla Fastighetsägarna Syds kunder. I brevet uppmanar man hyresvärdarna att kontakta Hyresgästföreningen för att boka in möte för förhandlingar. Hyresgästföreningen skriver att man kommit överens med både Kanslihuset, som också företräder privata hyresvärdar, och kommunala MKB om en höjning på 0,88 procent i Malmö och hoppas att Fastighetsägarna Syds kunder kan se det som en ”rimlig höjning”.

Läs ocksåOenighet om 2021 års hyror: här har förhandlingarna strandat

– Eftersom vi har kommit överens med Kanslihuset och MKB vill vi även ge de andra en chans att komma överens om hyrorna så att vi kan gå vidare sedan. Vi får många samtal från oroliga hyresgäster och det ligger i allas intresse att vi kommer överens. Det är inte så kul att vara i den här situationen för hyresvärdarna heller, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Läs även: Hyresförhandlingar strandade för 16 000 hyresgäster

I veckan stod det klart att Victoria Park i Karlskrona valde att komma överens direkt med Hyresgästföreningen, i stället för att låta sig företrädas av Fastighetsägarna Syd, som även där valt att stranda hyresförhandlingarna. Hyreshöjningen slutade på 0,7 procent.

Läs ocksåSå mycket vill värdarna i Aros-Gävle höja hyran med 2021

Läs även: Hyrorna klara för hyresgäster hos Victoria Park i Karlskrona

Läs också Nästa års hyra: Förhandlarens stenhårda krav på värdarna Höjda hyror för 24 000 Malmöhushåll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.