Annons

Hyresförhandlingen är ett personligt angrepp enligt hyresvärden

Malmö En infekterad konflikt har uppstått mitt under de strandade hyresförhandlingarna i Malmö. Detta sedan Haga Gruppens vd i ett brev riktar anklagelser mot de egna hyresgästerna.
Att hyresgästerna inte väljer att betala den oförhandlade hyran är ett personligt angrepp menar hyresvärden.
Foto: Fredrik Rubin
Att hyresgästerna inte väljer att betala den oförhandlade hyran är ett personligt angrepp menar hyresvärden.

Förhandlingarna mellan Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen har strandat. Som Hem & Hyra tidigare berättat om har Fastighetsägarna Syd uppmanat sina kunder att likväl skicka ut nya hyresavier till sina hyresgäster. Hyresavier som hyresgästerna kan välja att betala eller bestrida.
– Det handlar om mycket låga hyreshöjningar och jag är övertygad om att hyresgästerna själva är kapabla att avgöra hur de vill göra. Vi kommer att skicka ut extremt tydlig information om deras valmöjligheter, sa Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd till Hem & Hyra i december 2016.

Det visar sig nu att denna valmöjlighet inte uppskattats av samtliga 150 små och stora hyresvärdar som ingår i Fastighetsägarna Syd. En konflikt har blossat upp sedan ett personligt brev skickats från Haga Gruppens vd Tommy Ohlsson, till de hyresgäster som inte accepterat den höjda och oförhandlade hyran. Dessa anklagas för att ha tappat förtroendet för hyresvärden liksom hyresgästerna påstås ha valt en konfrontationslinje.
— Det första jag tänkte när jag öppnade brevet var att vi inte har valt någon konfrontation. Vi vill helt enkelt inte betala en hyra som inte är förhandlad. Att skriva ett sådant brev som är personligt med ens eget namn i brevet kändes väldigt hotfullt. Just det faktum att han verkligen kollat upp vilka som inte betalat och vänt sig direkt till dessa. Att vi inte skulle vara nöjda med deras service stämmer inte, det är verkligen inte det som detta handlar om. Haga Gruppen erbjuder en god service i grunden, säger en av hyresgästerna som vill vara anonym av rädsla att spä på den konflikt som uppstått.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

De hyresgäster som Hem & Hyra talat med vill inte ställa upp med namn, detta för att inte förvärra en redan infekterad konflikt.
—Flera av Hagagruppens hyresgäster har tagit illa vid sig av brevet och uttrycker ett visst obehag av den personliga samt anklagande tonen. Vi vill påpeka att hyresgästerna inte valt någon konfrontativ linje genom att fortsätta betala den senast förhandlade hyran. Den direktaviserade höjningen är varken förhandlad med Hyresgästföreningen eller med den enskilda hyresgästen, utan är ensidigt föreslagen av fastighetsägaren, säger Sead Kurtovic och fortsätter.
— Vi är förvånade över att Haga Gruppen valt att skicka ut ett sådant här brev. Såväl vi på Hyresgästföreningen som de hyresgäster som vi talat med upplever att Haga Gruppen varit en stabil och uppskattad fastighetsägare. Därför blir vi liksom hyresgästerna förvånade över tonen i brevet, säger Sead Kurtovic, förhandlingsstrateg vid Hyresgästföreningen i Malmö.

Annons

När Hem & Hyra når Haga Gruppens vd, framgår det tydligt att konflikten skadat förtroendet mellan hyresvärden och hyresgästerna.
— Jag känner att detta är ett personligt angrepp gentemot mig när de väljer att inte betala den nya hyran. Jag har jobbat med detta i trettio år och upplever att de hyresgäster som agerar på det här sättet inte har något förtroenden för mig och Haga Gruppen. Det finns inget hot i brevet överhuvudtaget, saken är den att över 85 procent av våra 400 hyresgäster har betalat den nya hyran, säger Tommy Ohlsson, vd på Haga Gruppen och fortsätter.
— Detta är en liten måttlig hyreshöjning på 1,25 procent, det är ingenting mot den service som de får och täcker inte våra kostnader. Detta vet Hyresgästföreningen om, det är en konfrontation som Hyresgästföreningen skapat genom att vägra en höjning på mer än 0,55 procent. Får vi inte justera hyran så måste vi givetvis sänka vår service och standard, säger Tommy Ohlsson, vd på Haga Gruppen.

I samtal med Fastighetsägarna Syds näringspolitiska chef Göran Höckert, betonas det att det rör sig om en besviken hyresvärd liksom att det är beklagligt om tonen i brevet uppfattats som hotfullt.
— Tommy Ohlsson är jättebesviken över att inte alla hyresgästerna gått med på den nya föreslagna hyran. En hyra som han tycker är rimlig vilket jag förvisso också tycker. Men det är inte min uppgift att recensera brev som våra medlemsföretag skriver till sina kunder. Men om det uppfattats som en hotfull ton så är det givetvis beklagligt, Göran Höckert.

Annons
Läs ocksåHyresstriden i Malmö fortsätter
Läs också Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.