Annons

Första fallen av strandade hyror prövas i Malmö

Malmö I november bröt hyresförhandlingarna för 16 000 Malmöbor samman. Nu har de första privata fastighetsägarna, Brorman fastigheter och Hagagruppen, valt att vända sig till hyresnämnden för att få igenom sin begärda hyreshöjning.
Foto: Fredrik Rubin

När hyresförhandlingarna bröt samman mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd i höstas uppmanade Hyresgästföreningen alla hyresgäster att fortsätta att betala den gamla hyran. En del följde rådet, men inte alla. Majoriteten av hyresgästerna hos både Hagagruppen och Brormans fastigheter i Malmö har betalat den nya hyran och för att få övriga hyresgäster att betala den nya högre hyran har nu hyresvärdarna vänt sig till hyresnämnden.

Fastighetsägarna Syd, som företräder en rad privata hyresvärdar däribland Brorman och Hagagruppen, hade från börjat krävt en höjning med 1,65 procent. Under förhandlingarna sjönk budet från fastighetsägarna till 1,25 procent medan Hyresgästföreningen höll fast vid 0,55 procent. Sedan dess har Hyresgästföreningen gjort upp med bland andra kommunala MKB och Kanslihuset, som också företräder privata hyresvärdar, med en höjning på 0,88 procent. Fastighetsägarna, som nu vänder sig till hyresnämnden, vill höja hyran med 1,25 procent.

Läs ocksåHyresstriden i Malmö fortsätter

– Man anser sig ha på fötterna för att få den höjningen. Man har den kvaliteten i sin förvaltning och dessutom kostnadsökningar som motiverar den höjningen, säger Johan Ramklint på Setterwalls advokatbyrå, som företräder de två hyresvärdarna i hyresnämnden.

Enligt Johan Ramklint har omkring nio av tio hyresgäster valt att betala den nya hyran. Ansökan till hyresnämnden gäller därför 41 lägenheter hos Hagagruppen och 21 lägenheter hos Brorman fastigheter.

Annons

– Men det kan vara något fler. Vi saknar det exakta antalet just nu, säger Johan Ramklint.

Läs ocksåHyresförhandlingen är ett personligt angrepp enligt hyresvärdenAtt hyresgästerna inte väljer att betala den oförhandlade hyran är ett personligt angrepp menar hyresvärden.

Stämningsansökan till hyresnämnden riktar sig mot varje enskild hyresgäster som fortsatt att betala den gamla hyran. De som är medlemmar i Hyresgästföreningen kan låta föreningen företräda dem under förhandlingarna. Hyresgästföreningens förhandlingschef Joakim Lund är förvånad över hyresvärdarnas agerande.

– Det är obegripligt för mig att man tar strid för 0,37 procent. Man har redan höga hyror och sedan vill man ha dubbelt så hög hyreshöjning som snittet i landet fått, säger Joakim Lund.

Annons

Hem & Hyra har försökt nå Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd, för en kommentar.

Läs ocksåHyresförhandlingar strandade för 16 000 i Malmö

 

Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken Skiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.