Annons

Ny uppgörelse om hyrorna i Malmö

Malmö Sedan Fastighetsägarna Syd strandade hyresförhandlingarna för 16 000 hyresgäster i höstas har det stormat kring hyrorna i Malmö. Nu har Hyresgästföreningen kommit överens med ett par privata fastighetsägare. Uppgörelsen gäller i två år.
Foto: Kristina Wahlgren
Hyresvärden gav med sig och betalade tillbaka depositionen till hyresgästen.

De omkring 1 000 hyresgäster som bor hos Lifra och Brorman fastigheter i Malmö omfattas nu av en hyresuppgörelse om de kommande två årens hyror. De hyresgäster som redan betalat den nya och högre hyra, som de två hyresvärdarna direktaviserade i början av året, har dock godkänt den nya hyran och får fortsätta betala, medan de som fortsatt betala den gamla hyran slipper betala höjningen. I år vill säga. Nästa år, den 1 februari 2018, höjs allas hyror med 1,88 procent räknat från 2016 års nivå.

– Vi är glada för att vi har kunnat nå en uppgörelse. Avtalet gynnar dessutom dem som valt att följa vårt råd om att fortsätta betala den gamla hyran, säger Thomas Lindgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han hoppas att man ska kunna teckna samma typ av avtal med Fastighetsägarna Syd. Den nya uppgörelsen gäller fram till och med den sista mars år 2019.

Brorman fastigheter hade, liksom Hagagruppen, hunnit vända sig till hyresnämnden för att få hyresnivån prövad, men Brorman har nu återkallat sin ansökan från nämnden. Martin Brorman, vd för Brormans fastigheter, är liksom Hyresgästföreningen nöjd med uppgörelsen.

Annons

– Jag känner att vi fick precis som vi ville. Vi har också fått gensvar på den förvaltningskvalitet vi håller, säger Martin Brorman.

Läs ocksåFastighetsägarna: "De hade inte fått 0,88 procent utan vår strandning"

Han beklagar förhandlingsklimatet med Hyresgästföreningen, vilket han beskriver som dåligt.

– Vi vill inte bråka och ställa till med bekymmer utan bara ha täckning för våra kostnadsökningar. Det har vi fått nu. Det viktigaste för oss är att ha en god relation till våra hyresgäster, säger Martin Brorman.

Annons

 

Läs ocksåEfter strandningen - privata värdar gör upp direkt med Hyresgästföreningen
Läs också Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Ny toppnotering för halländska hyror – berör tusentals hushåll i Kungsbacka och Varberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.