Annons

Den stora hyresstrandningen i Malmö är över

Malmö Årets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd för 16 000 hyresgäster i Malmö har varit ovanligt segdragna. I höstas strandade fastighetsägarna förhandlingarna - men nu har man kommit överens.
Foto: Gry Ellebjerg
Foto: Gry Ellebjerg

Sedan Fastighetsägarna Syd strandade hyresförhandlingarna för 16 000 hyresgäster i höstas har Hyresgästföreningen fortsatt förhandla med flera av de privata hyresvärdar som är medlemmar i Fastighetsägarna Syd. Föreningen har gjort en rad överenskommelser med flera större fastighetsägare, däribland Stena Fastigheter, Trianon och Lifra. Till slut var det 5 500 hyresgäster som fortfarande stod utan avtal – men nu har parterna kommit överens.

Uppgörelsen gäller för två år och ser likadan ut som de senaste uppgörelserna som gjorts under våren med flera andra privata hyresvärdar. De hyresgäster som sedan tidigare betalat den nya och högre hyra som många av hyresvärdarna direktaviserade i början av året, trots att det inte fanns något avtal, har godkänt den nya hyran och får fortsätta betala, medan de som fortsatt att betala den gamla hyran slipper betala höjningen. I år vill säga. Nästa år, den 1 februari, höjs allas hyror med 1,88 procent räknat från 2016 års nivå. Uppgörelsen gäller fram till och med den sista mars år 2019.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi är nöjda med avtalet. Annars hade vi inte skrivit på, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande.

Han är kritisk till att årets förhandlingar blivit så politiska.

– Det är Fastighetsägarna Syd som blandar in politik och strular till det. Men vi har visat, genom att komma överens med så många privata hyresvärdar, att det inte är vi som inte klarar av att förhandla, säger Kenneth Gustavsson.

Annons
Läs ocksåHyresförhandlingar strandade för 16 000 i Malmö

Det rådde viss förvirring kring om strandningen redan i början av maj var över då Fastighetsägarna Syd gick ut med ett pressmeddelande om att man var överens. Men Hyresgästföreningen var snabba med att dementera påståendet. Tvärtom menade man att man enbart haft informella samtal men inte kunnat komma vidare från de låsta positionerna.

Är det säkert att ni är överens nu?

– Ja, det är klart. Fastighetsägarna har skrivit på, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande.

Läs ocksåNy uppgörelse om hyrorna i Malmö

De två hyresvärdar, Hagagruppen och Brorman fastigheter, som hade vänt sig till hyresnämnden för att få hyresnivåerna formellt prövade har dragit tillbaka sina ansökningar från nämnden.

Annons

 

 

Läs också Efter strandningen - privata värdar gör upp direkt med Hyresgästföreningen Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.