Annons

Efter strandningen – privata värdar gör upp direkt med Hyresgästföreningen

Malmö Omkring 8 000 hyresgäster i Malmö berörs när flera större privata fastighetsägare gör upp om årets hyror, utan inblandning av Fastighetsägarna Syd, som valde att stranda hyresförhandlingarna i höstas. För de 8 000 hyresgästerna höjs hyrorna med 0,88 procent från den 1 april.
Foto: Kristina Wahlgren

De privata hyresvärdarna Stena Fastigheter, Trianon och Lifra fastigheter företräds normalt sett av Fastighetsägarna Syd. Men när fastighetsägarna strandade hyresförhandlingarna i höstas valde de tre större hyresvärdarna, och några mindre, att göra upp direkt med Hyresgästföreningen. Liksom det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö höjer de tre hyresvärdarna hyran med 0,88 procent. Höjningen gäller retroaktivt från den 1 april och gäller för 8 000 hyresgäster.

–  Det är bra att vi äntligen har nått en uppgörelse, säger Thomas Lindgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samtidigt har förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd återupptagits. Parterna träffades senast för en vecka sedan.

Annons

– Målet är så klart att vi ska kunna hitta en lösning, men där är vi inte än, säger Thomas Lindgren.

Fastighetsägarna Syd, som företräder omkring 150 små och stora privata hyresvärdar i Malmö, valde efter strandningen att höja hyrorna direkt för hyresgästerna, trots att man inte kunnat komma överens med Hyresgästföreningen om någon ny hyresnivå för 2017. Hyresgästföreningen försökte förmå hyresgästerna fortsätta betala den gamla hyran i stället för att betala den nya hyran och därmed godkänna den nya hyresnivån. Men ett antal hyresvärdar, däribland de tre som nu kommit överens med Hyresgästföreningen, skickade aldrig ut hyresavier med någon högre hyra utan valde att avvakta en uppgörelse. Fastighetsägarna Syd yrkade från början på en hyreshöjning med 1,65 procent. Under förhandlingarna sjönk budet till 1,25 procent medan Hyresgästföreningen höll fast vid 0,55 procent.

Annons
Läs ocksåHyresförhandlingar strandade för 16 000 i Malmö
Läs också Ingen lösning i sikte för hyror för 16 000 hyresgäster i Malmö Hyresstriden i Malmö fortsätter Hyresvärden som går mot strömmen - här är det lättare att få lägenhet Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.