Annons

Filmat tvättstugebråk hotar hyreskontrakt

Malmö Värden monterade upp övervakningskameror för att komma till bukt med stök i hyreshusen på Seved i Malmö. Nu används en av filmerna i ett försök att kasta ut en hyresgäst.

Konflikten grundar sig enligt hyresvärden Lars Andersson i en trasig tagg till en tvättstuga. Och i somras polisanmälde han hot mot en vaktmästare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här handlar om tryggheten för personalen och att markera att man inte kan hota sig till saker. Vi kör det här som ett pilotfall. Vi har haft andra incidenter tidigare som har varit svår att styrka, säger Lars Andersson.

Hyresgästen ska enligt värdens uppgifter ha varit missnöjd med systemet för felanmälningar och velat tvätta omedelbart. Efter uppgifterna om hotet mot vaktmästaren har mannen blivit uppsagt. Nu ligger fallet, med övervakningsfilmen som bevis, i hyresnämnden som ska ta ställning till om händelsen motiverar att kontraktet rivs.

Hyresgästen har inte lämnat någon egen redogörelse till nämnden och Hem & hyra har inte heller lyckats honom. Men enligt värden är mannen ångerfull.

Annons
Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

– Han har skickat ett sms och bett om ursäkt men jag är inte nöjd, säger Lars Andersson.

Fler fall av den här typen är att vänta. En lagändring tidigare i år gör det betydligt lättare för bostadsbolag att använda kameror i sina fastigheter.

Den hotfulla händelsen som hyresnämnden ska titta på ska ha inträffat i somras i porten till ett hus på Seved. Där sitter en av Lars Anderssons omkring 30 kameror som numera dokumenterar allt som händer. Han har tidigare berättat om problem med hot mot hantverkare som han anlitat. Enligt Lars Andersson har kamerorna bidragit till en lugnare situation för de boende.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

– Det är mycket bättre nu. Det är på grund av massa olika faktorer. Kameror, taggsystem till entrédörrar som gör att obehöriga inte har så lätt att ta sig in. Polisens närvaro har också varit fantastisk, säger Lars Andersson.

Annons

Seved i centrala Malmö är klassat som ett särskilt utsatt område och i princip samtliga gator övervakas av polisens kameror. Det handlar främst om att komma till bukt med brottslighet kopplad till narkotikahandeln. Inom kort tas ett annat kamerarelaterat fall upp i Malmö tingsrätt som även detta rör områdets hyreshus.

Polisen dokumenterade spåren på bilen och den trasiga porten.

Förra sommaren filmades en man när han körde en avställd målvaktsbil rakt in portarna till ett hyreshus så att dörrarna trillade av. Den misstänkte har senare identifierats av poliser som en dömd knarklangare från området. Den åtalade har nekat, säger sig inte ha något minne av bilfärden och vill inte ta ställning till fastighetsägarens krav på 35 000 kronor i ersättning för den demolerade porten.

Läs också Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.