HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Riskabel väg till tvättstugan

Göteborg Eivor, 87, och Morgan, 93, vill gärna ha nymanglade lakan. Men då måste de ta trappan, trots att de har svårt att gå. Hyresvärden Stena vill inte låta dem gena genom garaget.

Eivor Säll, 87, och Morgan Fredriksson, 93, flyttade in på Björkhöjdsgatan i Tynnered för 20 år sedan. Då var tvättstugans placering inga problem.

Numera har de både tvätt­maskin och torktumlare i lägen­heten. Ett tillval som de betalar extra för på hyran varje månad.

Läs ocksåBråk om tvättid urartade - kvinna anföll med sax

Men Morgan och Eivor anser ändå att släta, manglade lakan är värda risken att gå den farliga vägen till tvättstugan var tredje vecka. Dessutom är maskinerna betydligt snabbare där.

Det är åtminstone 80 meter till tvättstugan, plus en utomhustrappa som blir hal på vintern. Morgan och Eivor, som båda är ostadiga, går alltid tillsammans.

– Det hade inte gått annars, ­säger Morgan.

Läs ocksåVar femte har haft inbrott i förrådet – här är dina rättigheterTjuv gör inbrott i förråd

Eivor förstår inte varför hyresvärden Stena Fastigheter vägrar låta dem ta vägen genom det låsta garaget. Den förra värden, Poseidon, var mer tillmötesgående när hon hade skadat ett knä.

– Bums trollade de fram ­nycklar så att jag kunde gå ­genom ­garagen, säger hon.

Stena Fastigheter hänvisar till möjligheten att tvätta hemma i bostaden. Bolaget konstaterar att utgången som Morgan och Eivor vill använda är en nödutgång, att boende ändå inte bör passera genom garagen av säkerhetsskäl, och att det finns en backe runt huset utan trappa.

Läs ocksåÖverfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare

– I garaget finns ingen möjlighet att ta sig ut, bara den här nödutgången. Den är plomberad, utan möjlighet att ta sig in. Dessutom ska man passera två tunga dörrar som inte är uppställningsbara av brandsäkerhetsskäl, säger Lina Andreasson, fastighetsförvaltare för Smyckeparken.

Stena har jobbat mycket med trygghet och säkerhet i området.

– Det är viktigt för oss att enbart de hyresgäster som hyr platser i garaget ska vistas där. Det kör ju bilar där, och det är heller ingen gångväg, säger Lina Andreasson.

Boverkets nuvarande byggregler säger att gemensamma tvättstugor bör finnas inom 25 meter från entrén.

Läs också Klädkammare i lägenheten räcker – värden slipper ordna förråd Hyresgäst får tillbaka 90 000 efter långdragen tvist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.