Annons

Riskabel väg till tvättstugan

Göteborg Eivor, 87, och Morgan, 93, vill gärna ha nymanglade lakan. Men då måste de ta trappan, trots att de har svårt att gå. Hyresvärden Stena vill inte låta dem gena genom garaget.

Eivor Säll, 87, och Morgan Fredriksson, 93, flyttade in på Björkhöjdsgatan i Tynnered för 20 år sedan. Då var tvättstugans placering inga problem.

Numera har de både tvätt­maskin och torktumlare i lägen­heten. Ett tillval som de betalar extra för på hyran varje månad.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men Morgan och Eivor anser ändå att släta, manglade lakan är värda risken att gå den farliga vägen till tvättstugan var tredje vecka. Dessutom är maskinerna betydligt snabbare där.

Det är åtminstone 80 meter till tvättstugan, plus en utomhustrappa som blir hal på vintern. Morgan och Eivor, som båda är ostadiga, går alltid tillsammans.

– Det hade inte gått annars, ­säger Morgan.

Annons
Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

Eivor förstår inte varför hyresvärden Stena Fastigheter vägrar låta dem ta vägen genom det låsta garaget. Den förra värden, Poseidon, var mer tillmötesgående när hon hade skadat ett knä.

– Bums trollade de fram ­nycklar så att jag kunde gå ­genom ­garagen, säger hon.

Stena Fastigheter hänvisar till möjligheten att tvätta hemma i bostaden. Bolaget konstaterar att utgången som Morgan och Eivor vill använda är en nödutgång, att boende ändå inte bör passera genom garagen av säkerhetsskäl, och att det finns en backe runt huset utan trappa.

Läs ocksåDyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronorEn tvättmaskin med tvätt och en hand som håller i en sedelbunt.

– I garaget finns ingen möjlighet att ta sig ut, bara den här nödutgången. Den är plomberad, utan möjlighet att ta sig in. Dessutom ska man passera två tunga dörrar som inte är uppställningsbara av brandsäkerhetsskäl, säger Lina Andreasson, fastighetsförvaltare för Smyckeparken.

Annons

Stena har jobbat mycket med trygghet och säkerhet i området.

– Det är viktigt för oss att enbart de hyresgäster som hyr platser i garaget ska vistas där. Det kör ju bilar där, och det är heller ingen gångväg, säger Lina Andreasson.

Boverkets nuvarande byggregler säger att gemensamma tvättstugor bör finnas inom 25 meter från entrén.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.