Annons

Flera strandade förhandlingar i Blekinge

Karlshamn Nu har ytterligare hyresförhandlingar i Blekinge kraschat. Fastighetsägarna Syd lämnar förhandlingarna för 2 400 lägenheter i fyra kommuner. Därmed är läget låst i hela Blekinge.

I dag valde Fastighetsägarna Syd att lämna förhandlingarna om nästa års hyror i  Ronneby, Karlshamn, Sölvesborg och Olofström. Totalt rör det sig om 2 400 lägenheter.

– Vår ambition har hela tiden varit att komma överens. Vi påkallade årets hyresförhandlingar tidigt i år för att kunna göra upp i rimlig tid på realistiska nivåer som ligger i paritet med den ekonomiska utvecklingen. Vårt slutbud till Hyresgästföreningen motsvarade i snitt 55 kr i månaden. Med Hyresgästföreningen motbud kan inte våra medlemmar bibehålla nuvarande standard, service och underhåll. Därför valde vi att stranda, säger Susanne Rikardsson, vd, Fastighetsägarna Syd, i ett pressmeddelande.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Fastighetsägarna Syd ville höja hyrorna mellan 0,81 – 1,67 procent i de fyra kommunerna. Hyresgästföreningens motbud låg på mellan 0,36 – 0,52 procent.

– Med hänsyn till de ekonomiska förutsättningarna som råder har vi lämnat högst rimliga motbud. Det är tråkigt att de inte vill sätta sig ned vid förhandlingsbordet utan att de väljer att göra på detta sättet. För hyresgästerna är det en osäkerhet eftersom de inte vet vad som kommer att hända. Det beror på vad Fastighetsägarna väljer att göra härnäst. Vår rekommendation till hyresgästerna är att fortsätta betala den gamla hyran så länge, säger Hyresgästföreningens förhandlare Sara Holmqvist, till Hem & Hyra.

Annons

Fastighetsägarna Syd skriver i pressmeddelandet att de ska informera berörda hyresgäster under de närmaste dagarna. Under december kommer hyresgästerna att få besked om vad som ska hända. Antingen blir det en direkt förhandling med hyresgästerna eller så blir det hyresnämnden som får besluta om hyrorna.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: Tusentals helsingborgare får hyreshöjning med 5,3 procent

Förra veckan lämnade Fastighetsägarna Syd även hyresförhandlingarna i Karlskrona. Totalt är det nu över 7000 hyresgäster i Blekinge som berörs.

Läs mer:

Strandat i Karlskrona

Annons
Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Hyresförhandlingar strandade i Malmö

Läs också 12 000 lägenheter i norra Skåne får en procent i hyreshöjning Full fart på hyresförhandlingar i Blekinge Hyresgästföreningen i Skåne är kritisk mot höga hyreskrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.