Annons

Hyresgästföreningen i Skåne är kritisk mot höga hyreskrav

Skåne Privata hyresvärdar i Skåne är först ut med att kräva hyreshöjningar inför nästa år. Hyresgästföreningen är kritisk mot de ovanligt höga kraven.
Foto: Gry Ellebjerg
Evalena Agertoft är förhandlingschef vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Fastighetsägarna Syd är tidigt ute med att påkalla förhandlingar i majoriteten av de skånska kommunerna för kommande års hyresnivåer. Men till skillnad från förra året, då de krävde en höjning med i snitt 1,65 procent, ligger årets krav betydligt högre. Yrkandena ligger mellan 2,5 till 3 procent.

Hyresgästföreningen är indelad i nio regioner och riksförbundet. Skåne är uppdelat i två regioner, norra Skåne med kontor i Helsingborg och södra Skåne med kontor i Malmö. Båda chefsförhandlare i Helsingborg respektive Malmö är kritiska till Fastighetsägarna Syds krav.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

‒ Det finns inga grunder för de här nivåerna, säger Evalena Agertoft, chefsförhandlare vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

‒ Nu ska vi träffas och lyssna på deras argument men som jag ser det har omvärlden inte förändrats mycket sedan förra året. Det är fortfarande ett ekonomiskt gynnsamt läge med låga räntor och låga taxehöjningar, säger Evalena Agertoft.

Även i region södra Skåne är chefsförhandlaren Joakim Lund kritisk.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

‒ Det är orealistiska krav och en alldeles för hög nivå, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Annons

‒ Fastighetsägarna Syd påkallar tidigt för att de vill komma överens tidigt men de här nivåerna både försvårar och fördröjer förhandlingarna, säger Joakim Lund.

Än så länge har inga kommunala bostadsbolag kommit in med några yrkanden. Men ett antal tvåårsavtal blev klara redan i fjol. Det gäller: LKF, Lund: 0,73 procent, Burlövsbostäder: 0,59 procent, Svedalahem: 0,7 procent, Båstadhem: 0,55 procent, Landskrona: 0,50 procent och Göingehem: 1 procent.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

De tvååriga hyresavtal som redan är klara, är det de nivåer ni tycker är rimliga för 2018 års förhandlingar?

‒ Jag kan inte svara på det men så mycket kan jag säga att deras yrkanden på 2,5 till 3 procent är långt ifrån verkligheten, säger Evalena Agertoft.

Enligt Alexandra Trossling, fastighetsjurist vid Fastighetsägarna Syd, är det främst ökade kostnader som ligger bakom deras yrkande.

Annons

‒ För att kunna bibehålla en bra förvaltning och ett långsiktigt ägande behöver vi få hyreshöjningar på de här nivåerna. Kostnaderna i samhället har ökat. Det gäller inte minst bygg- och personalkostnader. Det måste vi ha täckning för.

Förra året strandade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd. Då berörde konflikten 12 600 lägenheter i norra Skåne och 16 000 lägenheter i Malmö. I norra Skåne kom parterna överens om en hyreshöjning från och med den första april mellan 0,6 och 1 procent. I södra Skåne kom parterna överens i maj om ett två-årsavtal på 1,88 procent för hyresgästerna i Malmö.

 

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.