HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen i Skåne är kritisk mot höga hyreskrav

Skåne Privata hyresvärdar i Skåne är först ut med att kräva hyreshöjningar inför nästa år. Hyresgästföreningen är kritisk mot de ovanligt höga kraven.
Foto: Gry Ellebjerg
Evalena Agertoft är förhandlingschef vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Fastighetsägarna Syd är tidigt ute med att påkalla förhandlingar i majoriteten av de skånska kommunerna för kommande års hyresnivåer. Men till skillnad från förra året, då de krävde en höjning med i snitt 1,65 procent, ligger årets krav betydligt högre. Yrkandena ligger mellan 2,5 till 3 procent.

Hyresgästföreningen är indelad i nio regioner och riksförbundet. Skåne är uppdelat i två regioner, norra Skåne med kontor i Helsingborg och södra Skåne med kontor i Malmö. Båda chefsförhandlare i Helsingborg respektive Malmö är kritiska till Fastighetsägarna Syds krav.

Läs ocksåNytt hyressystem allt vanligare i norr - Lillemor en av vinnarna

‒ Det finns inga grunder för de här nivåerna, säger Evalena Agertoft, chefsförhandlare vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

‒ Nu ska vi träffas och lyssna på deras argument men som jag ser det har omvärlden inte förändrats mycket sedan förra året. Det är fortfarande ett ekonomiskt gynnsamt läge med låga räntor och låga taxehöjningar, säger Evalena Agertoft.

Även i region södra Skåne är chefsförhandlaren Joakim Lund kritisk.

Läs ocksåRenovering höjer hyror i Kungälv: "Blir alldeles för dyrt för mig"

‒ Det är orealistiska krav och en alldeles för hög nivå, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

‒ Fastighetsägarna Syd påkallar tidigt för att de vill komma överens tidigt men de här nivåerna både försvårar och fördröjer förhandlingarna, säger Joakim Lund.

Än så länge har inga kommunala bostadsbolag kommit in med några yrkanden. Men ett antal tvåårsavtal blev klara redan i fjol. Det gäller: LKF, Lund: 0,73 procent, Burlövsbostäder: 0,59 procent, Svedalahem: 0,7 procent, Båstadhem: 0,55 procent, Landskrona: 0,50 procent och Göingehem: 1 procent.

Läs ocksåNya hyror klara hos Göteborgs privatvärdar

De tvååriga hyresavtal som redan är klara, är det de nivåer ni tycker är rimliga för 2018 års förhandlingar?

‒ Jag kan inte svara på det men så mycket kan jag säga att deras yrkanden på 2,5 till 3 procent är långt ifrån verkligheten, säger Evalena Agertoft.

Enligt Alexandra Trossling, fastighetsjurist vid Fastighetsägarna Syd, är det främst ökade kostnader som ligger bakom deras yrkande.

‒ För att kunna bibehålla en bra förvaltning och ett långsiktigt ägande behöver vi få hyreshöjningar på de här nivåerna. Kostnaderna i samhället har ökat. Det gäller inte minst bygg- och personalkostnader. Det måste vi ha täckning för.

Förra året strandade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd. Då berörde konflikten 12 600 lägenheter i norra Skåne och 16 000 lägenheter i Malmö. I norra Skåne kom parterna överens om en hyreshöjning från och med den första april mellan 0,6 och 1 procent. I södra Skåne kom parterna överens i maj om ett två-årsavtal på 1,88 procent för hyresgästerna i Malmö.

 

Läs också Idun ändrade juridiskt kön – fyra siffror nära att få henne vräkt Hyrorna klara hos Uppsalahem efter tvist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.