Annons

Flopp för hyresgarantier

Nyheter Regeringens satsning på hyresgarantier ser ut att bli en flopp. Endast 5 av de 119 kommuner som anmält intresse för garantierna har ansökt om bidrag.​
Måndagen den 10 september var sista dagen för kommunerna att lämna in ansökningar om bidrag för hyresgarantier utfärdade under juli-augusti.
Hyresgarantierna är ett borgensåtagande från kommunernas sida om att garantera hyran i minst sex månader för personer med svårigheter att etablera sig på bostadsmarknaden.
I gengäld får kommunerna ett statligt bidrag på 5 000 kronor per garanti, något som administreras av statens bostadskreditnämnd, BKN.
 
BKN har inte direkt blivit nedringda av kommunala tjänstemän de senaste dagarna.
Av de 119 kommuner som tidigare i år anmält intresse för hyresgarantierna har blott fem stycken ansökt om bidrag, Hässleholm, Örnsköldsvik, Kungälv, Svenljunga och Nybro.
Anna Dyberg-Ek är ansvarig för utbetalningen av garantierna vid BKN. Hon är positivt överraskad, trots de få ansökningarna.
– Ja, vi hade inte förväntat oss mer efter så kort tid. Fler kommuner kommer troligtvis att ansöka under hösten, säger Anna Dyberg-Ek.
 
Peter Hansson är enhetschef på socialförvaltningen i Hässleholm, en av de fem kommuner som ansökt om bidrag.
– För vår del innebär hyresgarantin en liten hjälp på vägen. Vi har självklart hjälpt personer som haft svårt att etablera sig på bostadsmarknaden även tidigare. Nu är skillnaden att staten skjuter till lite pengar, säger han.
Hyresgarantin ska gälla i sex månader under minst två år. Garantin kan till exempel utfärdas till personer med otrygga anställningsformer eller med betalningsanmärkningar.
Regeringen har avsatt 100 miljoner kronor per år för hyresgarantierna. Hem & Hyra har förgäves sökt ansvarig minister Mats Odell för en kommentar.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Staten föreslås ta över floppsatsning Flopp för satsningen på att ge unga bostad Kommunerna nobbar stöd till lägenhet Hyresgarantier floppar fortfarande Här kan du söka hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.