Annons

Flyttkedjor når inte fram till låginkomsttagare

Nyheter Flyttkedjor är överskattade. Det finns i alla fall inte något som visar att de leder till att hushåll med låga inkomster kan få bostad, enligt en forskningsrapport från Malmö universitet.
Foto: Anders Paulsson/Åsa Eriksson
Flyttkedjor finns, men man ska inte tro att dyra nybyggen leder till att låginkomsttagare i slutändan kan få billiga bostäder, enligt bostadsforskaren Martin Grander.

I den bostadspolitiska debatten talas det ofta om behovet av att få igång flyttkedjor och att det gynnar alla typer av hushåll. Till exempel kan en nybyggd villa göra det möjligt för en barnfamilj att lämna trean där de har bott. Det gör att ett par kan flytta ihop i trean och lämna var sin mindre lägenhet. På så sätt frigörs mindre och billigare lägenheter, enligt teorin.

Men det finns ingen forskning som visar att det når fram till dem med låga inkomster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De vetenskapliga studier som finns är väldigt gamla. Därför är det svårt att dra några slutsatser i dag. Framför allt är det problematiskt att använda argument som att flyttkedjor i slutändan frigör bostäder för personer med små inkomster som står utanför bostadsmarknaden. Det finns inga belägg för det, tvärt om säger Martin Grander, bostadsforskare på Malmö Universitet, som på uppdrag av Stockholms, Göteborgs och Skånes regionförvaltningar har granskat den forskning som finns om flyttkedjor.

Generellt både börjar och slutar flyttkedjor inom samma prisklass och geografiska område. Om man bygger en dyr bostad centralt så frigörs andra dyra, centrala bostäder och det blir främst höginkomsttagare som deltar i den kedjan.

Det fungerar alltså inte att börja med att bygga dyrt och stort om man vill att även låginkomsttagare ska nås.

Annons
Läs ocksåDe vill frigöra stora hem

– Då måste man i stället hitta en variation och bredd i byggandet. Om man bygger mycket i ett mellansegment, eller under det, då kan man tänka sig att det skapas flyttkedjor som når fram dit, men då krävs det att man bygger mycket med tanke på bostadsbristen, säger Martin Grander.

Kan inte flyttkedjor ändå bidra till att fler får en mer passande bostad – att äldre kan flytta från sitt stora hus till en modern lägenhet och en barnfamilj från sin lägenhet till deras hus?

– Ja, så kan det vara, men det vet vi inte. Det finns ingen kunskap om vilka som flyttar, därför borde det undersökas mer.

Läs ocksåNyproducerat frigjorde billiga hyresrätter

Martin Grander menar är att det behövs mer detaljerad forskning, så att politiska beslut kan bygga på empiri i stället för myter. Då bör man inte bara undersöka hur många som byter bostad utan även vilka det är som flyttar.

Annons

– Det är mer intressant att studera än hur långa kedjorna är. I alla fall om man ska använda argumentet att flyttkedjor tillgängliggör bostäder för dem med låga inkomster.

Läs hela rapporten här.

Läs också Var femte pensionär behöver en bättre anpassad bostad Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.