HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nyproducerat frigjorde billiga hyresrätter

Helsingborg När ett kontrakt skrivs på kan det bli starten på en lång flyttkedja. Helsingborgshem har nu följt effekterna av 460 nyproducerade lägenheter. "Vi kan tydligt se att det frigörs billiga lägenheter", säger Sinna Broberg, marknadsanalytiker på Helsingborgshem.
Foto: Helsingborgshem
Helsingborgshem har studerat flyttmönstren 10-12 månader efter att 460 nyproducerade lägenheter blivit inflyttningsklara.

Studien som pågått under två år är unik i sitt slag. Något liknande för Helsingborg har inte gjorts och studier från andra städer har inte haft samma omfattning.

– Då har det handlat om enstaka byggprojekt, säger Sinna Broberg.
Men nu har Helsingborgshem kartlagt effekterna av 460 nyproducerade lägenheter i fem olika byggprojekt. Tio till tolv månader efter att bostäderna blivit färdiga har de kunnat se flyttkedjor i upp till tio led bakåt.

Läs ocksåTryggare när hyreslägenhet blev bytesrätt

– Det löser inte alla problem men det bidrar till en bättre matchning, om ett äldre par i Rydebäck flyttar från sin villa till de nyproducerade lägenheterna i Parkhusen kan ett par som bodde trångbott i en hyresrätt flytta dit och deras lägenhet frigjorts till ett ungt par. Sådana rörelser hjälper folk i deras olika livssituationer, säger Sinna Broberg.

Annons

Att en ny lägenhet skapar liknande flyttmönster har man vetat om, men inte exakt hur de sett ut och vilken typ av lägenhet som frigjorts. Genom att notera varifrån varje flytt gått har Sinna Broberg kunnat se att lägenheter frigjorts i alltifrån miljonprogramområden som Drottninghög och Dalhem till centrala Helsingborg.

– Det finns de som säger att nyproducerat inte frigör billiga lägenheter men det kan vi tydligt se att det gör, men också villor och bostadsrätter, säger Sinna Broberg.

Läs också"Det går att bygga billigare"

Sammantaget visar studien att de 460 bostäderna som byggts gjort det möjligt för 883 hushåll att flytta till en ny bostad. Av dem har 89 hushåll tidigare befunnit sig på den icke reguljära bostadsmarknaden och 279 hushåll har bott i någon annan kommun.

Annons

– En viktig slutsats som vi kan dra är att de nyproducerade lägenheterna möjliggör en inflyttning som är viktigt för stadens utveckling, säger Sinna Broberg.
Liknande studier kommer framöver göras för alla nyproduktionsprojekt.

Fakta: Fem projekt som studerades

De nyproduktionsprojekt som ingått i studien är Ringstorpshöjden, Gustavslund, Parkhusen på Slottshöjden, Elineberg och Fredriksdal. Sammanlagt rör det sig om 108 villor, 109 bostadsrätter och 298 hyresrätter som blivit vakanta efter inflyttningen till de 460 nyproducerade lägenheterna.

Läs också "Bostadsbristen är ett stort problem" "Inför ränteavdrag för hyresgäster" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.