Annons

Föräldrar till gängkriminella bröder kan bo kvar – hotbild inte skäl nog att riva hyreskontrakt

Malmö Bröderna har bott hos sina föräldrar i Limhamns sjöstad och huset har utsatts för både bombattack och beskjutning. Bostadsbolaget MKB vill kasta ut familjen men nu säger hyresnämnden nej.
Termosbomb utanför MKB:s lägenhet i Limhamns sjöstad
Foto: Anders Paulsson/Polisen

Det luktade starkt och “äggaktigt” i trapphuset. Tidigt en morgon i våras upptäckte grannar i huset i Limhamns sjöstad en termos med stubintråd utanför en av lägenhetsdörrarna, en hemmabyggd bomb. Av någon anledning hade den inte exploderat. Enligt en teknisk undersökning hade laddningen kunnat trycka in ytterdörrarna till grannarna om den hade smällt, med fara för livshotande skador.

Vid ett annat tillfälle sköt någon mot fasaden. Enligt polisen var det bröderna i familjen som var måltavlor. Efter attackerna riktades en proteststorm från rädda grannar i området mot fastighetsägaren MKB. Enligt bolaget är föräldrarna ansvariga för sönerna och kan därför inte längre bo kvar. Deras kontrakt är uppsagt. Men nu sågar hyresnämnden resonemanget.

Domstolen ifrågasätter vare sig brödernas koppling till organiserad brottslighet eller hotbilden mot dem. Däremot finns inget som pekar mot att de själva har begått brott eller stört i hyreshuset eller kvarteren omkring. Alltså kan föräldrarna, som står på hyreskontraktet, inte heller klandras för något. Enligt det kortfattade domstolsbeslutet kan familjen bo kvar.

Termosbomb i Limhamns sjöstad
Bomben i Limhamn var byggd i en vanlig kaffetermos från Claes Ohlson. Bilden är tagen i trapphuset av polisens bombrobot.

Bakgrunden är följande. I början av året blossade en våldsam konflikt upp mellan två kriminella grupper i Malmö. Det ledde till en rad uppmärksammade händelser med skjutningar och bombdåd på gator och i bostadshus. På en av adresserna fastnade en pappa med sina små barn i hissen när bomben small och fick räddas av räddningstjänsten.

Våldsam konflikt mellan kriminella

Polisens uppgifter placerar de två bröderna på den ena sidan i konflikten. En av dem har suttit frihetsberövad sedan början av året, misstänkt för delaktighet i ett mordförsök, men friades av hovrätten i november. Han satt i en bil som det sköts från men var oskyldig till brott, enligt domen. Polisen pekar ut honom som en del av den organiserade brottsligheten. Den andre brodern har suttit häktad sedan i somras, misstänkt för medhjälp till mord på en gängledare.

Skador efter bombattacker mot hyreshus i Malmö

Trapphus i flerbostadshus på andra adresser totalförstördes vid attentaten i bombvågen.

Mitt i allt detta hamnade det kommunala bostadsbolaget MKB. Frågan om kriminella hyresgäster är känslig och hyresvärden har avstått från att uttala sig om fallet. Men under förhandlingen i hyresnämnden sammanfattade bolagets ombud synen på läget:

– Det här är en djupt allvarlig situation som MKB inte har någon lösning på.

Enligt familjens ombud är en del av problemet redan löst eftersom den ena brodern ska ha lämnat landet för gott efter att ha friats i hovrätten. Men MKB menar att det inte stämmer.

– Omständigheterna i domen gör att risken för hämndverksamhet späs på, sade bolagets ombud under förhandlingen.

Familjens ombud menade att föräldrarna själva är brottsoffer och att de inte gjort något fel. Hyresnämndens beslut går nu alltså i samma riktning.

MKB i Limhamns sjöstad

Boende i området har sedan gängkonflikten blossade upp i början av året kontaktat MKB och uttryckt en stor oro för vad som kan hända.

“Ni kan ju föreställa er hur det känns att bo i samma hus som en gängkopplad person som någon annan vill se död. Det här är inget skämt”, skrev en granne.

Och en annan:

“Ni måste göra någonting. Ni tar allas våra hyrespengar varje månad ni kan inte skjuta över det på polisen bara. Det är inte polisen som hyr ut bostäderna. Vad är MKBs ansvar?”

Frågan om kriminella hyresgäster har prövats tidigare

Fallet med bröderna i Limhamns sjöstad är ovanligt men på senare år har andra domstolsärenden i Malmö tangerat frågan om hyresgäster som begår brott och sprider oro.

En boende hos MKB drog värden till domstol och krävde att bolaget skulle stoppa knarklangare som skapade oro utanför ett hyreshus i centrala Malmö. Mannen beskrev sig själv som en “ofrivillig narkotikaspanare”. Han ansökte om ett åtgärdsföreläggande mot värden men förlorade när fallet nådde hovrätten. Enligt domen gick det inte att bevisa att langarna som härjade var MKB:s hyresgäster och bolaget kunde heller inte lastas för vad som skedde utanför själva fastigheten.

Under samma period sade Contentus upp kontraktet för en mamma på Rosengård. Tvisten var precis som i det aktuella Limhamnsfallet kopplat till hennes vuxna och hemmaboende söner. Polisen hade spanat mot adressen och beslagtagit ammunition, narkotika och sprängämnen i huset som en av bröderna dömts för. Ärendet fick dock aldrig någon egentlig prövning i hyresnämnden eftersom mamman och värden innan dess kom överens om att hon skulle flytta.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.