HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Värden vill vräka gängbröders föräldrar – bomber och skjutningar risk för grannar

Malmö De två bröderna är djupt inblandade i dödliga gängkonflikter. Nu försöker hyresvärden, Malmös kommunala bostadsbolag MKB, kasta ut föräldrarna från lägenheten i Limhamns sjöstad. Grannar i kvarteret vittnar om att de är livrädda. “Jag är allvarligt bekymrad över min familjs säkerhet“, skriver en av dem till bostadsbolaget.
Polisens bombtekniker i Limhamns sjöstad
Foto: Johan Nilsson/TT
Polisens bombtekniker med bombrobot i Limhamns sjöstad efter bomblarmet i våras.

I början av året upptäcktes en sprängladdning i trapphuset utanför lägenheten där familjen bor i nybyggda Limhamns sjöstad. Laddningen låg i en kaffetermos som hade byggts om till bomb. Grannar i kvarteret tvingades hastigt fly från sina hem i väntan på att polisen skulle ta hand om sprängmedlet. Andra tvingades hålla sig inne.

”Det var fruktansvärt obehagligt att inte få gå ut ur lägenheten. Om någonting exploderar, brinner vi inne då? Dör vi? Det var svårt att behålla ett lugn framför barnen”, skrev en uppskakad granne i mejl till hyresvärden MKB.

Läs ocksåGlömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljonBrandskadade väggar inne i lägenhet.

Det senaste året har hyreshuset utsatts för en rad attacker. Beväpnade män, vad som beskrivs som kidnappare av polisen, har dykt upp på adressen. Huset har beskjutits och kulor gått in genom fönstret hos en sovande granne.

Livrädda grannar vill att värden ska agera

Efter händelserna har fastighetsägaren MKB drabbats av en proteststorm från rädda och arga grannar i stadsdelen.

Limhamns sjöstad är byggt på ett gammalt industriområde vid Öresund.
Limhamns sjöstad är byggt på ett tidigare industriområde intill Öresund.

”Är det meningen att någon ska bli skjuten innan ni tar bort personer som är grovt kriminella. Dom förstör hela området ingen vill flytta hit”, skrev en hyresgäst i mejl.

Och en annan granne:

”Det är inte rimligt att vi ska gå runt och känna rädsla och konstant prata om det inom familjen för att trösta varandra över att ha oron ”kommer det skjutas eller sprängas ikväll?” Vad hade ni velat att er hyresvärd hade gjort om ni upplevt nåt sånt? Detta var nog droppen för oss, det är inte rimligt att vi betalar en av våra månadslöner till boende vi själva inte äger när det är så här… Man ska inte gå runt och må psykiskt dåligt.”

Även boende i bostadsrättsföreningarna i området har hört av sig:

Läs ocksåHotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten

”Jag bor granne med denna fastigheten, har betalt otroligt mycket pengar för min bostad som jag kämpat och jobbat ihop. Jag har lagt hela mitt kapital för att kunna bo bra i en fin och ny lägenhet i Limhamn Sjöstad som nu denna fastighet bidrar till värdeminskning.”

Annons

Våldsam gängkonflikt med attentat

Enligt MKB, som lutar sig mot polisens uppgifter och tingsrättens tidigare bedömningar, var attackerna mot huset riktade mot de två sönerna i familjen. Bröderna är i tjugoårsåldern och knyts av polisen till en våldspiral under året som gått, kopplat till en konflikt mellan kriminella nätverk i Malmö. Inom konflikten har en rad flerfamiljshus i olika stadsdelar utsatts för bombattentat. Den ena brodern sitter sedan i våras inlåst, dömd till tolv år för ett mordförsök. Han har överklagat. Den andre sitter också inlåst för tillfället, häktad för inblandning i ett uppmärksammat mord på en gängledare.

pistolen hittades efter mordfösröket
Pistolen hittades slängd efter mordförsöket som mannen dömdes för.

Familjen har blivit uppsagd och inom kort är det dags för hyresnämnden att granska fallet. Bostadsbolaget vill än så länge inte kommentera ärendet i en intervju.

– Vi avvaktar eftersom det ligger till förhandling i hyresnämnden. Vi har sagt vad vi vill med handlingarna som finns där, säger Margaretha Söderström, MKB:s kommunikationschef.

MKB motiverar allt med att sönerna bor på adressen. Det framgår av dokumentation i målet. Enligt bolaget är situationen ohållbar med otrygghet och rädsla som påverkar hela bostadsområdet och en stor mängd boende.

Från början beskrevs ärendet som störningar och MKB klagade på nedsmutsning med snus och fimpar som kastades från fönster. Även på oljud och skrik nattetid. Föräldrarna har uppmanats av bostadsbolaget att porta bröderna från lägenheten.

Läs ocksåNotorisk bedragare lurar äldre att betala till "Hyresgästföreningen"

Limhamns sjöstad MKB

I ansökan till hyresnämnden står det nu att brödernas närvaro ”försämrar kraftigt bostadsmiljön för grannarna”. Formellt beskrivs det som att hyresgästerna har ”åsidosatt sina plikter” på ett sätt som gör att de inte längre kan bo kvar. MKB:s ombud skriver att hotbilden mot bröderna lätt kan föras över på grannarna:

”Våldshandlingar som exempelvis skjutningar på allmän plats och mot bostäder riskerar nämligen att gå ut över andra. Från senare tid finns det många exempel på när kulor har träffat fel bostad och gått igenom fönster och dörrar…”

Annons

Familjen vill inte flytta från området

Familjen har begärt och blivit tilldelade rättshjälp, ett ovanligt beslut, som ger dem stöd av en jurist under processen. Hyresgästerna tar en mindre del av kostnaden och staten står för resten. Detta kan användas av personliga skäl eller när ett mål förväntas bli komplicerat.

Familjens ombud, advokaten Carl Öberg, vill ännu inte uttala sig om konflikten mellan MKB och hyresgästerna.

– För närvarande har jag inga kommentarer att ge, säger han.

Men av yttranden som lämnats in till domstolen framgår att föräldrarna nekar till anklagelserna. De trivs i området. Säger sig ha en god relation till grannarna och vill inte alls flytta.

Ombudet skriver att uppsägningen inte har gått rätt till och att familjen inte fått någon formell varning av MKB. Vidare att det inte är bevisat att någon av hyresgästerna är kopplade till attackerna mot huset.

“Sammantaget framkommer vid en närmare granskning av målet en bild av en hyresvärd som på ett flagrant sätt ämnar säga upp ett hyresavtal på mycket oklara grunder”, står det i skrivelsen.

Läs också Se filmen – här använder gängen hyresgästernas garage som skjutbana Jason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangrepp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.