HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förbud mot övervakning i tvättstugan

Nyheter Nu förbjuder Datainspektionen bostadsbolaget Eslövs Bostads AB att med hjälp av elektroniska nycklar spåra upp vem som smutsat ner i tvättstugan.​

​Hem & Hyra har tidigare berättat om det kommunala bostadsbolaget i Eslöv som med hjälp av sitt elektroniska nyckelsystem spårat upp de hyresgäster som smutsat ner eller dragit över på tiden i tvättstugan.

Den slarviga hyresgästen fick därefter en varning av hyresvärden.
Datainspektionen, den statliga myndighet som har till uppgift att skydda medborgarnas personliga integritet, reagerade skarpt mot tilltaget och menade att bolaget gick alldeles för långt i sin bevakning av de boende.
Datainspektionen, DI, bestämde sig därför för att upprätta en formell granskning av övervakningen, en granskning som nu är klar.
DI konstaterar att Eslövs Bostads AB inte upplyst de boende om vad den lagrade informationen kan användas till.
Dessutom anser myndigheten att elektroniska nyckelsystem ska användas för att öppna dörrar eller boka tvättider, inte för att ta reda på vem som smutsat ner i en tvättstuga.
DI förbjuder därför Eslövs Bostads AB att övervaka sina hyresgäster med hjälp av de elektroniska nycklarna.
 
 

Fakta: Förbud mot övervakning i tvättstugan

Fakta: Elektroniska nyckelbrickor

Många bostadsbolag har infört elektroniska nyckelbrickor i stället för vanliga nycklar. Brickorna används för att komma in i allmänna utrymmen som tvättstugor, soprum och källare.
Datainspektionen granskade år 2007 hur fem bostadsbolag och bostadsrättsföreningar använde sig av informationen de fick via nyckelbrickorna.
Samtliga bolag ansågs bryta mot personuppgiftslagen och fick skarp kritik av Datainspektionen.

Läs också 1 700 kronor i böter – för kvarglömd tvätt Bråk om tvättid urartade - kvinna anföll med sax Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Här tvättar hyresgästerna utan tvättmedel Nattlig tvätt ger fler lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.